Земеделието се оказа най-голямата заплаха за биоразнообразието в ЕвропаБлизо 2

...
Земеделието се оказа най-голямата заплаха за биоразнообразието в ЕвропаБлизо 2
Коментари Харесай

Стряскащо! 2 млн. вида растения и животни на път да изчезнат завинаги

Земеделието се оказа най-голямата опасност за биоразнообразието в Европа

Близо 2 млн. растителни и скотски типа са застрашени от изгубване по света. Това са два пъти повече, в сравнение с се смяташе до момента, разкри ново изследване, заяви в. “Дейли мейл ”.

Изследването е ръководено от доктор Аксел Хоркирх от Люксембургския народен музей на естествената история. Анализирани са 14 669 типа - почти 10% от биоразнообразието на Европа. Учените открили, че една пета от европейските типове са изложени на риск от изгубване.

В листата е емблематичният наследник кит, най-голямото животно в света. Той тежи към 200 тона, равнява се на 33 слона. Сред застрашените е и акулата морски ангел. Някога “ангелите ” са били необятно публикувани по крайбрежните региони. Ако сте късметлии, в този момент към момента можете да ги видите към Канарските острови.

Свиването в популацията е фрапантно. Един от най-застрашените от изгубване бозайници в Европа да вземем за пример е европейската норка. През 1997 година е имало към 41 000 норки от този тип. Днес те са по-малко от 5000, а в Украйна, където са били постоянно срещани, са останали не повече от 100. Същото е и при гигантския гущер ла гомера, който населява един-единствен испански остров, част от Канарските о-ви. Някога големите влечуги обитавали целия остров Ла Гомера, на който са кръстени. Днес са останали към 100 представителя, които се срещат единствено по скалистите региони.

Учените открили, че една пета от европейските типове са изложени на риск от изгубване.
Учените открили, че една пета от европейските типове са изложени на риск от изгубване.

Много растения също са изложени на риск да бъдат унищожени - от нежната пиренейска астра до извисяващата се испанска ела. Проучването открило, че безгръбначните - разнообразна група, включваща инсекти, двучерупчести и главоноги - са доста по-застрашени по отношение на предходните оценки.

От съвсем 15-те хиляди изследвани типа 2389 са класифицирани като застрашени от изгубване от Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, който се смята за най-изчерпателния източник на информация. Това включва 18% от гръбначните животни, 24% от безгръбначните и 27% от растенията. Тези резултати

надвишават повече от 2 пъти предходни оценки,

които допускаха, че единствено 10 % от безгръбначните са застрашени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР