Зелето и тиквите ще ни спасят тази година, от пшеницата

...
Зелето и тиквите ще ни спасят тази година, от пшеницата
Коментари Харесай

Бизнесмен: Такава загуба не е била никога, страшна трагедия. Само зелето ще ни спаси

Зелето и тиквите ще ни спасят тази година, от пшеницата и слънчогледа сме на огромна загуба. Така в резюме разказва обстановката в стопанството си Иван Кабуров, аграрни производител, който от години се занимава със зеленчукопроизводство, което съчетава сполучливо с развъждането на полски култури.

" Цената на зелето сега е към 70-80 ст./кг, добивите са положителни и продаваме сполучливо. От 4 000 дка пшеницата и слънчогледът, загубата ни е 600 000 лв.. При това състояние най-малко няма да съм на загуба “, разяснява Кабуров, който е вкарал в сеитбооборота си и задоволително декари с тикви. 

За да получи добра годишна продукция, той съумява да полива полските зеленчуци със сондажна вода, която заплаща към Басейнова дирекция. 

Притеснително е обаче, че в страната сега са заложени единствено 5 000 дка зеле, което е над 3 пъти по-малко от миналата година, споделя Кабуров, който е и член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.  

" Като стане време за киселото зеле, няма да има какво да сложат хората в бидоните, тъй като няма произвеждане “, счита Кабуров.

С облагата от зеленчуците той счита, че ще се защищити от банкрут, само че има стопани, които нямат нищо друго с изключение на зърнени култури и към този момент търсят заеми с цел да платят рентите. 

Слънчогледът тази година е тотална вреда в района. " Такава загуба не е била в никакъв случай, по 40 кг слънчоглед ожънахме от декар, което е страшна покруса “, споделя още производителят, представен от " Агри.бг ". В предходни години от същите полета са жънати по 250-280 кг/дка.

От думите му излиза наяве, че в момента стопаните имат по складовете по едно ъгълче с ожънат слънчоглед, само че и него никой не го желае, тъй като когато е невисок добива, слънчогледът е замърсен и няма качество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР