Зеленски успя да ги прибере от Турция след посещението си

...
Зеленски успя да ги прибере от Турция след посещението си
Коментари Харесай

Освободените командири на Азов се връщат на фронта

Зеленски съумя да ги прибере от Турция след визитата си при Ердоган. " Азовци " от Мариупол, които бяха пленени от руснаците през май, предходната година, от септември се намираха в Турция. Уговорката сред трите страни беше те да изчакат там края на войната. Чрез договаряния обаче украинската страна съумя да реализира предварителното им освобождение, като те се прибраха от Турция дружно със своя президент през вчерашния ден.

На журналистически въпрос дали петимата възнамеряват да водят война след завръщането си вкъщи, командирът на " Азов " Денис Прокопенко съобщи, че ще създадат всичко допустимо да завърши войната, осведоми УНИАН. " Разбира се, поради това се върнахме в Украйна, това е нашата основна цел ", отговори Прокопенко на въпроса дали се връщат на фронта. " Ние ще си кажем думата в багра ", сподели още той пред публицистите, осведоми украинската държавна организация.

" От през днешния ден нататък ние ще продължим борбата дружно с вас. Определено имаме какво още да кажем на бойното поле. Към днешна дата - най-важното е, че украинската войска владее стратегическата самодейност на фронта. И с всеки минал ден ние напредваме, унищожаваме врага ", съобщи Денис Прокопенко.

Прокопенко, с позивна Редис, благодари на военните, които са защитавали страната си, до момента в който той и другарите му от " Азовстал " са били в плен. Именно той заяви предходната година, че бойците, които се отбраняваха против съветските сили в " Азовстал ", се предават по решение на командването на украинската войска и персонално на президента. Прокопенко беше от последните, които напуснаха подземията в стоманодобвиния цех в Мариупол.

Снимка: БТА

Емоционалната гала по посрещането беше в Лвов, където се състоя и молебен в името на Украйна. Командирите и бойците бяха посрещнати с овации, а Зеленски ги назова герои.

Снимка: БТА

" В 500-ния ден на войната върнахме вкъщи, в Украйна, петима наши герои, герои на Украйна. Командващите защитата на Мариупол и Азовстал - Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергей Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те се сражаваха за Украйна. Оцеляха в съветски плен и прекараха повече от 300 дни в Турция, време им е да се приберат вкъщи ", сподели Зеленски, откакто през вчерашния ден стана известно, че ги е прибрал със самолета си на връщане от срещата с Ердоган.

Снимка: БТА

Русия реагира с неодобрение и изненада, като представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Турция е нарушила сделката " азовци " да бъдат пуснати след края на войната.

 От Лвов Зеленски отпътува за Полша, където го посрещна президентът Дуда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР