Зеленски призовава за единство в драматичното обръщение към ООН

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова за глобален фронт срещу руската
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски призова за глобален фронт срещу руската агресия в драматична реч, произнесена във вторник по време на Общото събрание на ООН – първото му лично обръщение към глобалния орган след нахлуването на Русия през 2022 г.

„Целта на настоящата война срещу Украйна е да превърне нашите земи, нашите хора, нашите ресурси в оръжие срещу вас, срещу международния ред, основан на правила“, каза Зеленски. „Много места в залата на Общото събрание може да останат празни, ако Русия успее с предателството и агресията си.

Приветстван с бурни аплодисменти, когато излезе на сцената, Зеленски използва своите 15 минути, за да обвини руските лидери в тероризъм и геноцид, цитирайки по-специално извеждането на украински деца от страната.

Украйна отдавна обвинява Русия в насилствено депортиране на украински деца от окупирани райони – обвинения, които са в основата на международна заповед за арест за военни престъпления срещу руския президент Владимир Путин.

Някои руски официални лица признаха практиката, като публично се похвалиха с усилията си да доведат деца в Русия, да ги настанят в руски семейства и в някои случаи да им дадат руски паспорти.

 Зеленски говори пред Общото събрание на ООН на 19 септември. class= Зеленски говори пред Общото събрание на ООН на 19 септември. Ричард Дрю/AP

Зеленски също така каза, че страната въоръжава глобалната търговия с храни, след като съживяването на черноморската сделка за зърно се провали, и че „превръща електроцентралите на други страни в истински мръсни бомби“.

„Въоръжаването трябва да бъде ограничено, военните престъпления трябва да бъдат наказани, депортираните хора трябва да се върнат у дома, а окупаторът трябва да се върне в собствената си земя. Трябва да сме обединени, за да го направим и ще го направим“, каза той.

В предупреждение към други нации за „сенчесто“ сътрудничество с Русия, украинският президент се позова и на смъртта на руския шеф на Вагнер Евгений Пригожин миналия месец.

„Наясно съм с опитите им да правят сенчести сделки зад кулисите. На злото не може да се вярва. Попитайте Пригожин дали човек залага на обещанията на Путин“, каза той.

Руският представител в залата на Общото събрание беше показан на камерите на ООН, като си водеше бележки и проверяваше телефона си по време на речта.

Очаква се Зеленски да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и да пътува до Вашингтон по-късно тази седмица.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР