Зеленски, Меркел, Макрон и Путин на съвместна пресконференция след срещата

...
Зеленски, Меркел, Макрон и Путин на съвместна пресконференция след срещата
Коментари Харесай

Украйна и Русия се разбраха за пълно спиране на военните действия

Зеленски, Меркел, Макрон и Путин на взаимна конференция след срещата в Париж

" Не намерихме магическо решение, само че отбелязахме прогрес към него ". Това съобщи френският държавен Еманюел Макрон, който дружно с немския канцлер Ангела Меркел посредничеше в диалозите на високо ниво сред президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Владимир Зеленски. Двамата водачи се срещнаха в понеделник в Париж и се договориха да приложат на процедура цялостно прекъсване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 година, написа Военновъздушни сили.

Преговорите сред Путин и Зеленски последваха замяна на пандизчии и евакуиране на украинската войска от три основни области на фронтовата линия. Пет и половина години на боеве сред силите на Киев и подкрепяните от Русия бунтовници доведоха до 13 хиляди жертви.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Деескалиране на спора?

Сега Русия и Украйна се договориха за освобождението и размяната на всички арестувани, свързани с спора, да края на годината, както и за евакуиране на военните сили от още три района в Украйна до края на март 2020 година, без да се упоменава кои региони ще бъдат наранени. След четири месеца ще бъдат извършени повторни диалози, с цел да се направи оценка на напредъка в процеса.

На конференция след парижката среща Зеленски съобщи, че контрактуваното е малко и той би желал постигането на повече решения. Докато Путин дефинира диалозите като " значима стъпка " към деескалиране на спора. По думите на украинския президент въпросът с съветския газов експорт посредством тръбопровода през Украйна е бил " разблокиран " след разногласието за директните цени и в този момент ще се работи по съглашение.

Въпреки срещата Русия и Украйна не престават да не реализират единодушие по тематики като изтеглянето на подкрепяните от Русия бунтовници и изборите в държани от тях украински области. След края на срещата Зеленски беше безапелационен, че Киев няма да прави никакви териториални отстъпки в подмяна на установяването на помирение.

Специален статут

В понеделник Путин съобщи, че желае промени в конституцията на Украйна, с цел да се даде специфичен статут на Донбас. Той също по този начин настоя за прошка на хората, взели присъединяване в завземането на украинска територия. По думите му би трябвало да се обезпечат и повече пропускателни пунктове на фронтовата линия в Източна Украйна за прекосяването на цивилни жители.

Какво оповестиха водачите на Франция и Германия

Еманюел Макрон, който западни и съветски специалисти следиха деликатно поради смисъла на срещата за бъдещите му връзки с Путин, съобщи, че новата архитектура на европейската сигурност изисква да бъде решена украинската рецесия. По думите му сред Киев и Москва остават разликите за това по кое време да са изборите в Източна Украйна. Зеленски към този момент е предупреждавал, че не би приел избори, преди Украйна да е поела изцяло контрола върху източната си граница.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е удовлетворена от диалозите и че при тях е показана " благосклонност " за решение на рецесията, въпреки че работата занапред следва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР