Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха алтернати за износът на

...
Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха алтернати за износът на
Коментари Харесай

Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха алтернати за износът на зърно

Зеленски и Фон дер Лайен разискаха алтернати за износът на зърно, заяви канцеларията на Зеленски, представена от Ройтерс.

 Русия се изтегли от така наречен зърнена сделка 

Украйна задейства механизъм, който Киев назовава краткотраен филантропичен кулоар в Черно море за експорт на зърно.

“Конструктивен разговор ”

Украйна прикани външните министри на страните от Европейски Съюз да окажат подпомагане на Украйна, с цел да може тя да възобнови “пълния си потенциал ” за експорт на зърно през Черно море.

“Ако Европейски Съюз и Украйна обединят старания, с цел да подсигуряват сигурността на този кулоар, той би могъл да действа в цялостен потенциал ”, сподели на конференция украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Участниците в срещата в Киев “доста детайлно ” са разискали зърнения въпрос, като са приветствали обстоятелството, че “всички поставят старания ” по този въпрос.

“Морски кулоар, по който да бъде изнасяно украинското зърно за света без присъединяване на Русия, е вероятен ”, посочи Кулеба.

Украйна е огромен международен производител на селскостопански артикули. Благодарение на зърнената договорка съумя да изнесе милиони тонове зърно през Черно море.

Както Safenews писа, Словакия анулира възбраната за импорт на украинско зърно.

Братислава обаче разгласи, че решението ще влезе в действие, откакто бъде основана лицензионна система. Украйна от своя страна съобщи, че ще отдръпна жалбата си против страната.

Напрежението ескалира, откакто Полша, Унгария и Словакия затвориха границите си за украинско зърно, макар облекчените общоевропейски ограничения, а Украйна съобщи, че ще съди трите страни. Варшава още веднъж изрази безпокойствие от “абсолютно неприемливите изказвания ” на украинските управляващи и разгласи, че ще приключи доставките на оръжие.

Още вести четете в татегория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР