„Зеленият сертификат в този вид в момента е недействащ, няма

...
„Зеленият сертификат в този вид в момента е недействащ, няма
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Трябва да говорим за ваксинационен сертификат

„ Зеленият документ в този тип сега е недействащ, няма смисъл от него. Трябва да приказваме за имунизационен документ. Какво значи да вадиш зелен документ след първа доза?”. Това разяснява в предаването „ На фокус” някогашният началник на „ Пирогов” проф. Асен Балтов.

„ Трябва да има събаряне на рестриктивните мерки. Премиерът Петков е споделил на Костадин Костадинов, че това ще стане от април. Това не е инцидентно. Това е, тъй като е написано, че след привършване на ограниченията ще има още 3 месеца обезщетения за работещите в здравеопазването”, съобщи проф. Балтов.

След нещастието във Враца, където жена умря след очакване на регистратурата на Спешния център, някогашният началник на „ Пирогов” съобщи, че би трябвало да се направи одит на всички Спешни звена в България и където се постанова, да се преструктурират. Той изясни по какъв начин е в най-големия незабавен център у нас – „ Пирогов”.

„ В „ Пирогов” има построен протокол, обвързван със стандарта по незабавна медицина. В него написа, че най-важно е да се извърши медицински триаж или преразпределяне на пациентите. Първата зона е алена - там са доста тежките случаи, където не се записват пациентите. В жълтата зона попадат хора, които може и да не са толкоз незабавни. Трета е зелената зона, където пациентите могат да стоят и да чакат”, изясни проф. Балтов.

За алена зона е била и дамата, която умря във Враца. Жената на регистратурата обаче не е можела да реши това. „ Тя ще поеме целия удар. А това е обвързване на хората, които работят в Спешната помощ. Не съм осведомен с детайлите, само че, за жалост, в тази ситуация е имало май пациент в Спешното”, изясни проф. Балтов.

„ Трябва да се вземе под внимание, че медицината би трябвало да е първото и най-важното. Тоест да гледаме здравето на хората. А не по какъв начин е ЕГН-то, има ли Коронавирус. Това не е от голяма важност, щом има подобен незабавен порядък, би трябвало да се работи. Жената на регистратурата не е отговорна, някой е направил по този начин да наподобява това Спешно поделение. Там би трябвало да има медицински триаж, а не регистратура”, счита проф. Балтов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР