Зеленият сертификат у нас може да отпадне, но при изпълнение

...
Зеленият сертификат у нас може да отпадне, но при изпълнение
Коментари Харесай

Зеленият сертификат у нас може да отпадне, но при дадени условия

Зеленият документ у нас може да отпадне, само че при осъществяване на едното от общо две условия: постигане до 60% на ваксинираните с две дози или когато всичките интензивни кревати в страната паднат на 5% претовареност от заболели от ковид. Това разгласи на брифинг министър председателят Кирил Петков. Ако заболеваемостта се вдигне, документът още веднъж ще бъде въведен. За пътешестване на открито ще се съобразяваме с европейките ограничения. Засега у нас не се одобряват промени в периода на деяние на документа, добави основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.  

Петков уточни, че е усъвършенстван моделът за ръководство на рецесията. Клъстерите стават от 6 на 5 района. Това дава доста добър късмет в области в България, в които има ниски равнища на интензивни кревати, да трансферират интензивните случаи към прилежащите области. Така може да се понижи рискът от затваряне на области, изясни министър председателят. Добрата вест е, че към този момент разновидността на ковид  Омикрон не води до доста високи равнища на претовареност на интензивните кревати, добави той.

Той обаче разгласи, че Регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград се чака след 5 дни да влезе в стадий 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. Това значи, че ще се влезе с меки, само че ограничаващи ограничения след 5 дни.

Доц. Кунчев посочи, че на база на опита от предходните три талази, тази е доста динамична, ще обхване повече хора, само че по-бързо стават нещата. По думите му в някои области тук-там към този момент са стигнали пика. В някои райони има лек спад в интензивните кревати, което значи, че в границите на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще стартира последователно нормализиране. Доц. Кунчев чака до края на февруари, че ще влезем във етапа на нормализиране.

В момента ученическата възраст влезе като първа по брой инфектирани, удостовери главеният здравен контрольор. Не се следят към този момент доста тежко протичащи болести при децата, само че въпреки всичко сме при започване на вълната, добави той.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР