Зеленият град е в ръцете на всеки един от нас!

...
Зеленият град е в ръцете на всеки един от нас!
Коментари Харесай

Защо зеленото ни отива? Съвети за един по-добър град и живот

Зеленият град е в ръцете на всеки един от нас! Древна сентенция е, че всеки човек би трябвало да засади най-малко едно дърво в живота си, което да отгледа и то да отрази неговия личен живот, с цел да остане нещо след него. Тук природата и философията се срещат, тъй като да се грижиш за света към теб е метод на живот. А животът се случва дружно с другите. Дали ще е междублоковото ви пространство, локалния парк, близката гора или поляна – дайте живот на ново дърво, с цел да ви води към новото на следващия ден.

Защо се нуждаем от дърветата?

Дърветата са от значително значение за производството на О2, улавянето на въглерод, биоразнообразието, опазването на почвата, регулирането на водния цикъл, пречистването на въздуха и регулирането на климата, изключително в летните месеци. Те имат даже естетическо и развлекателно значение по отношение на изгледа на всеки един актуален град. Тяхното наличие е решаващо за здравето и устойчивостта както на екосистемите, по този начин и на човешките общности. А всеки знае, че чистият въздух е здраве – за нас и за планетата. Мнозина от вас вероятно помнят по какъв начин в учебно заведение ни водеха групово да засаждаме дръвчета и знаят какво наслаждение е това – възприятието да си част от екип, да споделяш идея и да видиш след години резултата от това, което си направил, е просто скъпо.

Да се погрижим ЗАЕДНО!

Така да вземем за пример dm поддържа свежата самодейност на Столична община - „ Новата гора на София “, дарявайки 5000 лв. и предоставяйки безплатно 5000 дъбови дръвчета, които да останат част от белите дробове на столицата - още през миналата есен. Грижата за растенията продължава и можем единствено да се радваме на страхотните резултати дружно – за по-чисто, по-здравословно и по-красиво бъдеще. Инициативата край с. Негован е втора на Столична община за залесяване в крайградски региони и основаване на зелен пояс. На 13-ти май тази година протече и сезонна грижа за към този момент засадените дръвчета. Инициативата „ Новата гора на София "  стартира през 2017 година със залесяване край Суходол. Защото зеленото отива на всекиго!

Ние ще ви дадем няколко съвета за по-зелени и по-спокойни дни

Грижете за чистотата на открито, почиствайки към вашето всекидневно място – вършиме услуга на планетата, и на себе си. Опитвайте се постоянно да се събирате със съседите, с цел да изчистите дружно квартала от боклуци – тази активност зарежда извънредно доста, а след това може да си спретнете даже празненство.

Винаги събирайте отпадъка си разделно – по този начин ще дадете нов живот на материалите и ще извършите услуга на планетата, а и не е по никакъв начин комплицирано. За наша наслада, от dm имат страхотна самодейност и за това, с която дават късмет на всяка опаковка да продължи живота си още веднъж като опаковка! Те ни канят да участваме в обществената им акция, която предизвиква устойчивото ползване и щаденето на запаси в производството – във всеки магазин може да върнем празните си пластмасови опаковки.

Опаковките, които се събират би трябвало са бели, светли или транспарантни и следва да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Марката няма значение.

Кампанията започва през септември 2021 година, като към края на април тази година са събрани над 11 тона празни пластмасови опаковки. От dm се ангажират да ги рециклират и да върнат огромна част от тях като запас в производството. Пример за това са някои от техните лични марки - аlverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove към този момент са направени от 50% рециклиран материал (без капачките), като задачата е до 2025 година 90% от опаковките на нехранителните артикули да са от най-малко 30% рециклирани материали. Може да спестите пластмаса и при домакинската работа – като обществено виновна и устойчива компания, в четири от магазините на dm има конфигурирани станции за наново пълнене на препарати за семейството – почистващ препарат за съдове и течни перилни препарати на марката Planet Pure.

Използвайте публичния превоз или своя велосипед – знаем, че от време на време е мъчно, само че не е невероятно. В някои страни даже си провеждат общ ден без коли, който важи за всеки. Нужно е единствено предпочитание и малко дисциплинираност.

Грижите се за зелените площи във вашия град - дребното украшение с голямо значение за вашето здравословно всекидневие. Те са освен красиви, само че и извънредно скъпи. Например, паркът или дребната градинка в квартала ни дават опция да се разходим, да отпочинем на скамейка, да се забележим с другари и да се заредим. Върнете жеста и предайте нататък.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР