Зелени води край Одеса заради прелелите води на язовир Каховка“.

...
Зелени води край Одеса заради прелелите води на язовир Каховка“.
Коментари Харесай

Черно море позеленя край Одеса заради замърсяването от „Каховка“

Зелени води край Одеса поради прелелите води на язовир „ Каховка “. След взривяването на язовирната стена водите заляха големи територии и завлякоха боклуци и рискови субстанции към  Черно море.

Засега замърсяването е съсредоточено в морските води край Одеса, само че опасенията са, че може да доближи по-широк периметър, в това число в по-ниска централизация и до България.

В момента, към делтата на Днепър в Черно море се е оформила така наречен ‚циркулационна клетка “ - завихряне на водите, което ги задържа в Одеския залив, изяснява шефът на Института по океанология към Българска академия на науките доцент Николай Вълчев, представен от „ Свободна Европа “.

Той уточни, че замърсяването не се популяризира в права линия. Ако продължи да бъде захванато към брега, процесът на разпространяване в посока Румъния и България ще бъде доста муден. Колкото повече се движи и смесва с морската вода, толкоз повече замърсяването ще се разрежда.

„ Проблем ще е, в случай че замърсяването влезе в главното черноморско течение, което е струйно и обгръща цялото Черно море “, разяснява ученият, съгласно който все още това е едва евентуално.

Водата в Днепър е нечиста 28 хиляди пъти повече от естественото, разгласи украинският министър на опазването на здравето Виктор Ляшко.

„ Ако човек влезе в такава вода, има заплаха от заболяване. Мониторингът на качеството на водата във водоснабдителната мрежа е затегнат, с цел да не се пропусне огнище “, предизвести министърът всички украинци.

В Херсонска, Николаевска и Одеска области плуването и риболовът ще бъдат неразрешени от 19 юни заради забележителното утежняване на параметрите на речната и морската вода. Това заяви на брифинг основният доктор Игор Кузин.

В същото време епидемиологичната обстановка в Украйна е постоянна и няма огнища на инфекциозни болести, увери Кузин. В Одеска област обаче, съгласно него, „ обстановката е много рискована “.

В България три спомагателни пункта по крайбрежието ще наблюдават за евентуален риск от замърсяване при другите течения, като те ще мерят и спомагателни индикатори, оповестиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

През тази година няма да се затвори нито един плаж поради замърсяване, увери министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков пред бТВ в четвъртък вечерта. Той също сподели, че няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море и че солената морска вода не е удобна среда за разпространяването на замърсяване.

„ Ако има замърсяване от тежки метали, те се утаяват надалеч преди да стигнат нашето крайбрежие, а те са рисковите и те могат да покачат радиационен декор. Така че, съгласно експертите, за България няма никаква заплаха ”, съобщи той.

Той уточни, че във Варненска и Добричка област има 43 зони за къпане, които се мониторират от време на време, като всеки мониторинг се организира по избран график. Преди всеки сезон се взимат проби. След това два пъти месечно се вършат повторни проби, като по този метод се управляват съществени проби за водата – ешерихия коли и ентерококи, които са най-опасните замърсители, изясни Хинков.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР