„Зелената сделка ще се случи с или без нас. България

...
„Зелената сделка ще се случи с или без нас. България
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация Перник“ АД и мините, намиращите се в югозападния въглищен регион започват сериозна работа по изготвяне на план за плавно преминаване към „зелената сделка“

„ Зелената договорка ще се случи с или без нас. България не сме по никакъв начин дребна страна от т. нар „ зелен пакет “. След влизането ни е европейската общественост на 1 януари 2017 ние делегирахме това, че ще бъдем част от нея. Зелената договорка важи и за нас. “.

Това сподели Кристина Лазарова, ръководител на Борда на шефовете на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и представител на въглищната промишленост от Югозападна България по време на полемиката “Справедливият енергиен преход и Зеленият пакт – печеливши благоприятни условия за България”. Събитието се организира във Френски институт в България и се излъчи онлайн във Facebook.

„ След повишение на цените на излъчвания, за въглищните централи няма да бъде стопански оправдано те да продължат да работят. Това е и повода всички дружно, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлофикация Перник “ АД и мините, намиращите се в региона да вземем решение в границите на една година да се опитаме да създадем един проект, който да бъде обвързван с това по какъв начин да се премине през този зелен преход. “.

Това заяви Кристина Лазарова и изясни, че проектът ще включва основаване на платформа, в която ще бъдат поканени централите, общините, представителите на Министерството на енергетиката и на синдикатите. „ Идеята е след тази платформа да се излезе с решение по какъв начин да се премине през идни преход “, изясни тя.

„ На база на изводите, които ще създадем за една година при разновидности за подмяна на въглищата с микс от сила било то ВЕИ, геотермална сила и включително природен газ, би трябвало да решим кой е най-правилният път за нас и несъмнено, по какъв начин да се финансират отчасти централите, с цел да преминат гладко този преход “ посочи ръководителят на борда на шефовете на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

По думите на Кристина Лазарова никой не желае да има обезлюдяване на регионите. „ Искаме да се избегне отрицателния обществен и стопански резултат след затваряне на дадена мина. Зеленият преход би трябвало да бъде обективен и да премине гладко. Не би трябвало да има изхвърлени отвън борда. “, безапелационна бе тя.

По време на събитието се преведе доста градивен разговор сред всички заинтригувани страни по отношение на енергийния преход и търсенето на устойчиви стопански решения за сполучлива промяна и преход на въглищните райони.

Разгледаха се и се разискаха опциите, които излизат пред България от Зеленият пакт. Обсъдени бяха финансовите механизми за реализиране на задачите на Пакта, започвайки от Фонда за обективен преход за въглищните райони.

Сред гостите на събитието бяха представители на институциите, бизнеса, локалната власт и цивилен общности в засегнатите райони, енергийни специалисти, учени, Неправителствени организации бранша, медии и други

Събитието бе намерено от Цветан Кюланов – и. д. Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Тодор Тодоров – Координатор за Енергия и климат в Екологично съдружие „ За Земята “ и Георги Стефанов – Ръководител Практика „ Климат и Енергия “, WWF България.

Заместник-министър на енергетиката Жечо Станков, Заместник-министър на околната среда и водите Атанаска Николова и Заместник-министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров направиха изявления в частта за националните и европейските политики и измерения на Зеления пакт и по какъв начин справедливия енергиен преход може да се трансформира от предизвикателство във опция за България.

Представители на Българска фотоволтаична асоциация, Българска стопанска камара, Икономически специалист и ръководещ съучастник Maconis LLC разясниха вероятностите и печеливши благоприятни условия от Зелената договорка и енергийната промяна.

В последния панел се организира експертен спор за справедливия енергиен преход. Тодор Тодоров, екологично съдружие „ За Земята “ разяснява по какъв начин можем да стартираме процеса по преобразяване на Зеления пакт и справедливия преход в печеливши благоприятни условия за България, както и най-хубавите вероятности за сливане напъните на администрация, бизнес, общини, синдикати и неправителствен бранш за реализиране на действителен и обективен преход.

Как наподобява преходът от гледната точка на общините и районите в България дискутираха Елза Величкова кмет общ. Бобов дол и Стефан Кръстев зам. Кмет общ. Перник. Възможностите свързани със Зеления пакт и справедливия преход от позиция районите показа шеф отдел "Програми и планове на общините " към Националното съдружие на общините в република България Веселка Иванова.

Представители от Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите и Министерство на труда и обществената политика разясниха опциите, свързани със Зеления пакт и справедливия преход от позиция на бранш енергетика, климатичните промени и околната среда и въгледобивните райони, обществените аспекти и вероятностите за трудова претовареност

Георги Стефанов, WWF България показа разбор с рекомендации на политическо ниво на национално и районно равнище за сполучливото осъществяване на тази икономическите други възможности. Проф. доктор. инж. Христо Василев – Технически университет София прегледа тематиката през погледна на технологиите за предпазване на сила, която е неразделна част от Енергийният преход и Зеленият пакт.

В края на полемиката бяха набелязани бъдещи стъпки за действително реализиране на позитивни резултати за България от Зеления пакт и справедливия преход
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР