Зелената сделка“ не е нито толкова зелена, нито икономическа изгодна

...
Зелената сделка“ не е нито толкова зелена, нито икономическа изгодна
Коментари Харесай

„Зелената сделка“ не е нито толкова зелена, нито икономическа изгодна за Европа

„ Зелената договорка “ не е нито толкоз зелена, нито икономическа преференциална за Европа. Темата със прекъсването на „ Мини Марица изток “ не е слизала от дневния ред, откогато се разбра, че поради политиките на Европейския съюз (EС) в региона на климата и енергетиката, най-вече така наречен Зелена договорка, сме принудени да закрием въглищните си мощности.

Макар по документи да сме една от страните, които плануват най-дълъг живот за въглищната си енергетика, като единствено Полша е договорила по-добри условия, съгласно Националния проект за възобновяване и резистентност въглищните централи би трябвало да спрат да работят най-късно до 2038 година

Преди началото на предизборната акция Народното събрание трябваше да одобри и обновена „ Пътна карта за климатична индиферентност “, само че съвещанието беше саботирано от депутати от „ Възраждане “ и „ ИТН “.

Въпреки това, тя е едно от изискванията, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да получи второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Европейската комисия все по-активно упорства за осъществяване на поетите задължения.

Плановете плануват до 2026 година да се вкарат нови 3500 МВ възобновими енергийни източници, като до 2030 година ВЕИ мощностите би трябвало да станат 7500 МВ, измежду тях да има и вятърни централи в морските води, а батериите за ток да се усилят до 1600 МВ.

Разбирайте, да се обкръжим с перки и фотоволтаици.

А в действителност сякаш екологичните други възможности на въглищата, са свързани с боклуци, които ще се натрупат след амортизацията на перките на ветрогенератори да вземем за пример, като съгласно прогнози, броят им може да доближи 9000 годишно през идващите няколко години.

Освен това, размерът на електронните боклуци, най-малко все още, е най-бързо растящият поток от твърди боклуци в света и единствено извънредно незначителна част от тях се рециклират. Зелена договорка, а?

Също по този начин, въпреки и към момента да е на изчакване, Законът на разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море мина на първо четене в Народното събрание и макар кръглата маса, извършена на 6 февруари тази година, на която туристическият отрасъл се разгласи твърдо срещу него, към момента следва да разберем дали до година, две вятърни паркове няма да бъдат ситуирани покрай брега.

Разбира се, те могат да бъдат ситуирани по-навътре в морето, само че това ще коства на вложителите доста пари, което е ясно какво значи.

И въпреки че към този момент и в Европа се чуват от ден на ден гласове против Зелената договорка, която се разбра, че макар гневното ѝ налагане през последните години, в действителност е съществена причина за по-лошото икономическо положение на Европа, обричайки континента на деиндустриализация, към този миг – и в в този си тип, тя е към момента в действие, както са в действие и нашите задължения, към чието осъществяване се приближаваме от ден на ден.

Светлина в тунела дадоха резултатите от европейските избори, на които спечелилите – десноцентристите от ЕНП, оповестиха, че ще се опитат да ревизират някои елементи от Зелената договорка, да вземем за пример преразглеждане на възбраната на моторите с вътрешно горене, която възбрана значи шофирането да стане разкош, вероятен единствено за тези, които могат да си разрешат скъпите електрически коли.

Подобни ограничавания, като тези, касаещи възбраната за ДВГ и възбраната на рандеман на разнообразни енергийни източници, доведоха Европа до границите на криза, а другите континенти към този момент я изпреварват в икономическия си напредък.

Но е доста рано да се радваме, тъй като страните – къде по-бавно, към с по-активни темпове, интензивно се готвят за проблемите, произлизащи от Зелената договорка, в това число и до обезщетения на служащите, за които след закриването на предриятията, в които работят, ще се наложи или да излязат на пазара на труда, или да се пенсионират по-рано.

Както стана ясно, в Бюджет 2025 е заложено до края на 2038 година за чиновниците в енергетиката да работи мярката за “ранното пенсиониране ” като всеки служащ ще може да избира дали да получи парични компенсации по Кодекса на труда или да се “пенсионира ” за 5 години по специфичната стратегия.

Ранното пенсиониране се предлага като заплатен годишен отпуск до 5 години за миньорите, наближаващи пенсионна възраст и включва до 80 на 100 от брутното трудово заплащане и 100 % от обществените осигуровки.

Разбира се, към този миг това е единствено предложение, което следва да бъде импортирано в Народното събрание през ноември, а за неговото практическо осъществяване ще би трябвало да бъдат заложени още средства в бюджета за идната година.

А възходящият скептицизмът по отношение на Зелената договорка постанова най-малко известна „ редакция “ в методите на реализиране на задачите ѝ.

Отдавна отмина времето, когато лозунгите, с които тя беше помотирана и показана, съумяха да заблудят голяма част от европейското население. Вече не е задоволително и Грета Тунберг да се появи и да каже няколко заучени и клиширани думи, с цел да повлече тълпи от лековерници.

Реалностите, които донесе зеленият пакт, са оказаха много разнообразни от утопичния алабализъм, че Европейски Съюз ще се трансформира в общество с съвременна стопанска система, чиито напредък не зависи от потреблението на запаси, а през 2050г. няма да има чисти излъчвания на парникови газове.

Автор: Виктория Георгиева, Труд

Позицията в този коментар отразява персоналното мнение на създателя и може да се разграничава от тази на SafeNews

Още вести четете в: Избори 2024, Коментари За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР