Зелената партия и Свободната демократическа партия (СвДП) обявиха, че са

...
Зелената партия и Свободната демократическа партия (СвДП) обявиха, че са
Коментари Харесай

Германия се насочва към лявоцентристка коалиция от три партии

Зелената партия и Свободната демократическа партия (СвДП) оповестиха, че са подготвени за публични, тристранни договаряния със Социалдемократическата партия (СДП) за съставяне на коалиция, което довежда Германия на дребна крачка по-близо до основаването на ново държавно управление след изборите предишния месец, осведоми ДПА.

Резултатите от изборите доведоха до неизясненост кои партии биха могли да разполагат с болшинство в Народното събрание и провокираха блъсканица от съдружни договаряния сред партиите, надяващи се на място в идващия кабинет.

" Ние приехме предлагането за договаряния със СДП ", разгласи водачът на СвДП Кристиан Линднер в Берлин, малко след сходно изказване на съпредседателката на Зелените Аналена Бербок.

Разговорите за съставяне на така наречен коалиция " Ямайка " с консервативния блок ХДС/ХСС и Зелените обаче останаха вид, акцентира Линднер, макар че удостовери, че към този момент няма да има паралелни договаряния с консерваторите ХДС/ХСС.

Консервативният претендент за канцлер Армин Лашет се надяваше да размени Ангела Меркел, която е на власт от близо 16 години, само че под неговото председателство ХДС/ХСС записва внезапен спад в поддръжката на изборите и застана на второ място.

СвДП ще влезе единствено в центристко държавно управление, което укрепва " цената на свободата " и обезпечава действителен подтик за обновяването на страната, сподели Линднер, добавяйки, че демократичните политики са това, което се брои.

Baerbock сподели, че нейната партия е " стигнала до заключението, че има смисъл да продължи да приказва задълбочено с FDP и SPD, изключително предвид на общата основа, която успяхме да установим в тези двустранни диалози ".

По отношение на възможна трипартийна коалиция на SPD, Зелената партия и FDP, съпредседателят на Зелените Робърт Хабек съобщи, че обособените срещи през последните няколко дни са посочили, " че най-големите припокривания във връзка с политическото наличие са вероятни там. "

Това се отнася на първо място за обществената политика, сподели той.

SPD излезе от изборите през септември като най -голямата партия в Бундестага, само че защото нямаха болшинство, ще се нуждаят от поддръжката на други партии, с цел да сформират държавно управление.

След известията на FDP и Зелените, претендентът на SPD, Олаф Шолц, се вижда по-ясно като любимец за идващия канцлер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР