Зелен сертификат не се издава само срещу документ за ваксинация,

...
Зелен сертификат не се издава само срещу документ за ваксинация,
Коментари Харесай

Д-р Тодор Капитанов: Зеленият сертификат не е дискриминационен

Зелен документ не се издава единствено против документ за имунизация, само че и при негативен тест за Ковид-19 или след преболедуване. Хората към момента бъркат, че той е обвързван единствено с имунизацията. На базата на предходните разпореждания и на решенията на Европейския съд за правата на индивида, това условие не е дискриминационно. Това сподели за Bulgaria ON AIR специалистът по трудово право към КНСБ доктор Тодор Капитанов.

" Зеленият документ " е въведен в доста бизнеси в страната. Важното е, в случай че има такава заповед, работодателят да обезпечи тези проби, те би трябвало да бъдат за негова сметка. Работещите доста ясно би трябвало да знаят това. Ако бъдат карани да си заплащат тестванията, с цел да влизат на работа, би трябвало да подадат тъжба в Инспекцията по труда или до синдикатите ", добави още Капитанов.

" Заповедта ще касае всички работещи в постройките, освен за министри и депутати. А организацията за влизане на чиновниците е ангажимент на работодателя. На него би трябвало да се рапортува, в случай че има нарушавания. Неспазването на заповедта може да се смята за дисциплинарно нарушаване. Следва мъмрене, предизвестие и най-после дисциплинарно уволняване. Но служителят има право да употребява платената си отпуска, както и да изиска неплатена ", сподели доктор Капитанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР