Зелен лимон, наричан още лайм и по-рядко лимета, е названието

...
Зелен лимон, наричан още лайм и по-рядко лимета, е названието
Коментари Харесай

12 причини да пиете сок от лайм всеки ден

Зелен лимон, именуван още лайм и по-рядко лимета, е названието на няколко разнообразни цитруса, имащи формата на лимон, зелени до жълти на цвят, 3 до 6 см в диаметър и постоянно асоциирани с лимона.
Лайм в напитките
Лаймът и по-точно неговият сок се употребяват в напитки, като да вземем за пример лаймада (по сходство на лимонада). Алкохолните коктейли с лайм включват джин с тоник, маргарита, мохито и Куба либре, а доста други питиета могат да се гарнират с тъничък комат зелен лимон. Обикновено със зелен лимон се употребява текилата. Бирата постоянно се сервира със зелен лимон в Мексико, както и в някои други страни. Сокът от лайм се употребява и в някои безалкохолни питиета.
Лайм в готвенето
В готварството зеленият лимон е скъп както поради киселостта на сока си, по този начин и поради аромата на кората си. Използва се в такос и къс с лайм, обичаен десерт от Флорида. Често се употребява в мексиканската кухня. Освен това листата на кафировия лайм се употребяват в ястията на Североизточна Азия. Използването на изсушени зелени лимони като мирис е типично за персийската кухня и Sprite.
Как да пиете вода с лимон по верния метод



Други използва
За отбрана от скорбут през 19 век моряците всеки ден взимали цитруси като лайма. По-късно е намерено, че този техен позитивен резултат се дължи на наличието на витамин C в тях. Екстракти от зелен лимон постоянно се употребяват в парфюми, почистващи артикули и в ароматерапията.
Хранителен състав
Този дребен цитрусов плод с генезис от Азия е доста потребен. Един приблизително огромен лайм (с диаметър 5см) съдържа единствено 20 калории.

- 22 мг (mg) калций
- 12 mg фосфор
6- 8 mg калий
- 19,5 mg витамин С, което е към 20-25 % от дневната стойност, предложена за възрастни
Ползи за здравето от пиенето на вода с лайм
1. Насърчава потреблението на вода
Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) допускат, че хората, които не пият задоволително вода , могат да прибавят един изцеден лайм, с цел да подобрят усета, което може да ги насърчи да пият повече вода.
2. Спомага за възстановяване на диетата
Скорошно изследване в хранителната епидемиология сподели, че хората, които пият повече вода вместо сладки питиета, като сода или сок, усъвършенстват диетата си.
Хората, които пият вода вместо подсладени питиета, намалявали количеството захар и мазнини, които употребяват всекидневно.
3. Може да помогне на храносмилането
Сокът от лайм може да помогне за храносмилането. Зелените лимони съдържат съединения, които оказват помощ за стимулиране на храносмилателния секрет в стомаха. Също по този начин киселината в сока на лайма оказва помощ на слюнката да разгради храната.
8 скъпи приложения на ЛИМОНА
4. Намалява възможностите за рак
Няколко изследвания демонстрират връзка сред цитрусовите плодове и понижения риск от някои типове рак. Проучване за 2015 година в медицината (Балтимор) сподели допустима връзка сред увеличената консумация на цитрусови плодове и понижения риск от рак на хранопровода. Необходими са обаче още проучвания.
5. Подобрява качеството на кожата
Лаймът съдържа витамин С и антиоксиданти, които са съставки в доста търговски артикули за кожа. Когато се употребяват с вода, естествените съставки в сока от лайм могат да оказват помощ за възстановяване на външния тип на застаряваща кожа.
6. Насърчава загубата на тегло
Диетолозите постоянно предлагат да пиете чаша вода по време на храненето, с цел да предотвратите преяждането.
Сокът от лайм има в допълнение преимущество. Лимонената киселина, съдържаща се в него, оказва помощ да се ускори метаболизмът на индивида, като им оказва помощ да изгарят повече калории и да съхраняват по-малко мазнини.

7. Подобрява имунната система

Витамин С в композиция с антиоксидантите, съдържащи се в лайма, подкрепят имунната система на организма.
Когато се пие постоянно, водата с лайм може да помогне да се предотврати и редуцира живота на настинки и грип.
8. Намалява риска от сърдечни болести
Лаймовете съдържат високи равнища на магнезий и калий.
И двата детайла оказват помощ да се поддържа цялостното здраве на сърцето. По-специално, калият може да усъвършенства притока на кръв и да понижи кръвното налягане.
Съществуват и лимитирани проучвания, които демонстрират, че лаймът също може да помогне за понижаване на равнищата на холестерола.
Учени откриха от кое място идва киселият усет на лимона
9. Понижава кръвната захар
Според някои проучвания витамин С може да помогне за понижаване на утринните промени в кръвната захар. Въпреки че проучването се концентрира върху хората, приемащи добавки с витамин С, заключението сочи, че витамин С предлага отличен капацитет за възстановяване на равнищата на захар в индивида.
10. Предотвратява растежа на микроорганизмите
Според някои проучвания зелените лимони могат да оказват помощ за попречване на натрупването на бактерии Streptococcus.
Стрептококът е тип бактерии, виновни за разнообразни инфекции и здравословни положения, в това число респираторни и устата.
Пиенето на сок от лайм може да помогне за прекъсване на развиването на тези нездравословни организми и попречване на бактериални болести.
11. Има противовъзпалителни свойства
Лаймът е добър източник на витамин С. Сред доста други евентуални изгоди витамин С работи като противовъзпалително средство в организма.
По-голямата част от изследванията сочат, че използването на витамин С демонстрира удобни резултати за понижаване на възпалението.
12. Помага за попречване на камъни в бъбреците
Зелените лимони съдържат лимонена киселина и витамин С. Проучване от 2014 година сподели, че както витамин С, по този начин и лимонена киселина помогат за разграждането или предотвратяването на образуването на някои типове камъни в бъбреците.
Изследователите заключиха, че като включат витамин С и лимонена киселина в диетата си, човек може да понижи риска от развиване на съответни камъни още веднъж в бъдеще.

Как да си създадем сок от лайм Най-добре е да пиете сока от лайм а в границите на 1 ден след приготвянето му.

- Измийте свеж лайм, преди да го нарежете.
- Напълнете чаша с вода и изцедете сока от парче лайм във водата.
- Добавете резени лайм в чашата за спомагателен усет.
- Пийте водата в границите на 1 ден за най-хубав усет.
За хората, които имат проблеми с пиенето на предложеното количество вода всеки ден, сокът от лайм може да бъде добра опция.
В допълнение към спомагателния мирис, вода с лайм предлага и спомагателни хранителни субстанции, които могат да имат най-различни изгоди за здравето.
Сокът от лайм се подготвя елементарно и всеки може да го добави към диетата си.

източник: www.medicalnewstoday.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР