Зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България -

...
Зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България -
Коментари Харесай

Проверка на БАБХ: В магазини край Кулата и на Е-79 установиха зехтин с неясен произход

Зехтин с неразбираем генезис се продава в Югозападна България - това откри инспекция на Агенцията за сигурност на храните откакто стана ясно, че в Гърция оцветяват българско олио и по-късно го оферират на нашия пазар като зехтин.

Акцията е била по искане на полицията, които са потърсили подпомагане от Агенцията по сигурност на храните за констатиране на нарушавания при продажбата на зехтин. Проверките са осъществени в хранителни магазини на основен път Е-79 и в региона на граничния пункт " Кулата ".

От тествани пет обекта, в четири е открит зехтин без документи за генезис.

" Установихме продажба на зехтин без етикет, единствено с гръцки надписи на кутиите. Възбранили сме ги. Наложили сме наказания ", сподели доктор Калина Милушева – шеф на отдел по надзор по храните.

Според експерти, мъчно бихме различили качествения от подправения зехтин. Само лабораторни проучвания биха могли да го потвърдят. Търговци споделят, че ниската цена постоянно е причина за машинация.

Петър Аздреев: " Под 10 лв. би трябвало да е с примеси. Не знам дали тъкмо е подправен, само че е с примеси най-вероятно. Това може да се познае единствено като се опита зехтина или в случай че се направи лабораторен тест. Така на външен тип по нищо не може да се познае. "

" С просто око дали е зехтин, знаем всички консистенцията и цвета. Но сега подозрението е за имитация. И в случай че е направена по този начин, че да се приближи до качествата на действителния зехтин, с просто око няма по какъв начин да бъде открито ", изясни доктор Калина Милушева – шеф на отдел по надзор по храните.

Проверките на Агенцията по сигурност на храните ще продължат. Обхватът на комерсиалните обекти ще бъде повишен. Предстои да бъдат взети и проби от количества, които са с открит подозрителен генезис. Засега не е ясно дали има заплаха за здравето на хората, които въпреки всичко са консумирали от подправената продукция.

бнр


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР