Здравословното състояние на словашкия министър-председател Роберт Фицо се е подобрило

...
Здравословното състояние на словашкия министър-председател Роберт Фицо се е подобрило
Коментари Харесай

Здравословното състояние на словашкия министър-председател Роберт Фицо се е подобрило леко

Здравословното положение на словашкия министър-председател Роберт Фицо се е подобрило " леко ", оповестиха от болничното заведение, в която се лекува, съобщи Агенция Франс Прес.

Миналата седмица словашкият министър председател беше прострелян и тежко ранен, до момента в който поздравяваше свои поддръжници в централния град Хандлова.
Нападението породи опасения за задълбочаване на разделянето в политически поляризираната страна.

Фицо претърпя две продължителни интервенции в болничното заведение в централния град Банска Бистрица и от този момент положението му е несъмнено като устойчиво, само че съществено.

В последната си ежедневна информация за положението на Фицо болничното заведение заяви: " Развитието на здравословното положение на министър-председателя е устойчиво с леко усъвършенстване. Вярваме, че този прогрес ще продължи ".

Най-близкият му политически съдружник, вицепремиерът Роберт Калиняк, заяви на 22 май, че Фицо към този момент ще остане в болничното заведение в Банска Бистрица, защото превозването му до друго лечебно заведение е " изрично изключено ".
Обвиняемият стрелец, разпознат от словашките медии като 71-годишния стихотворец Юрай Чинтула, е упрекнат в тенденциозен опит за ликвидиране и е арестуван под стража.

Според правосъден документ, обвиненият е декларирал, че е прострелял Фицо, с цел да се опълчи на политиката на държавното управление във връзка с Украйна.

" По време на разпита той съобщи, че защото не е склонен с политиката на настоящето държавно управление е решил да работи ", написа съдията по досъдебното произвеждане Роман Пуховски, предава БГНЕС.

Обвиняемият по-специално посочи, че не е склонен с решението на държавното управление да отстрани специфичната прокуратура и да спре изпращането на военна помощ за Украйна, както и с хипотетичното гонене на медиите.

Опитът за ликвидиране шокира членката на Европейски Съюз Словакия, където 59-годишният Фицо встъпи в служба през октомври, откакто неговата партия " Смер " завоюва парламентарните избори.

Вече четвърти мандат като министър-председател, Фицо утежни връзките си с Украйна, откакто сложи под въпрос суверенитета на прилежащата страна, която се бори с съветската инвазия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР