Здравословното или поне по-балансираното хранене невинаги е толкова лесно, колкото

...
Здравословното или поне по-балансираното хранене невинаги е толкова лесно, колкото
Коментари Харесай

Защо здравословните храни са много по-скъпи от останалите?

Здравословното или най-малко по-балансираното хранене не всеки път е толкоз елементарно, колкото наподобява, защото цените на питателните артикули водят до огромни разлики сред богатите и бедните общности в доста страни.
Прочетете още
Британско проучване от 2023 година - Broken Plate на The Food Foundation, оповестено през юни, открива, че здравословната храна нормално е два пъти по-скъпа от по-малко здравословните други възможности на база калории.

Според деятелите на акцията високите цени са понижили опциите на доста семейства да купуват здравословна или най-малко по-здравословна храна, тласкайки потребителите към по-вредни, ултрапреработени разновидности.

При това разделяне на разноските си коства да се съсредоточим върху богатите на хранителни субстанции пресни плодове и зеленчуци, които са от основно значение за всяка уравновесена диета, подчертава CNBC.

Плодове и зеленчуци

Държавите в развития свят са все по-зависими от интернационалния импорт, защото от ден на ден консуматори изискват целогодишен достъп до тропически или извънсезонни плодове и зеленчуци. Това води до по-дълга и по-сложна световна верига на доставки.

Съединени американски щати са един от най-големите вносители на пресни плодове и зеленчуци в света, само че и огромен експортьор. Докато размерът на производството в Съединени американски щати остава постоянен през годините обаче, вносът се е нараснал със 129% за плодовете и със 155% за зеленчуците през последните 20 години.

Според неотдавнашно изследване на University of Warwick единствено закрепените разноски по веригата на доставки са довели до това, че американските консуматори заплащат с 40% повече за плодове и зеленчуци за интервал от 10 години.

„ Данните доста ясно демонстрират, че има закрепени високи разноски за пресни плодове и зеленчуци, каквито няма за други артикули ", споделя пред CNBC Тийс ван Ренс, един от създателите на изследването. " Този пазар е неефикасен при определянето на верните цени. "

За разлика от тях, твърди ван Ренс, ултрапреработените хранителни артикули - които не са нетрайни като пресните артикули - стават все по-евтини.

" Нездравословната храна е евтина, тъй като може да се съхранява постоянно. Можете да я купувате на едро, да я произвеждате на едро, да я доставяте, когато е на ниска цена да я доставяте ", споделя той. " Съществува доста тясна връзка сред цената на храната и това какъв брой здравословна е тя за вас. "

Всъщност количеството на зеленчуците, купувани от английските фамилии, е спаднало до най-ниското си равнище от 50 години насам, сочи изследването на Food Foundation.

Ребека Тоби, старши управител " Бизнес и вложители " във Фондацията за издръжка, декларира, че има огромна празнота в политиката във връзка с това по какъв начин законодателите улесняват достъпа на хората до по-здравословни храни.

" Изборът е мощно стеснен, когато става въпрос за това, което хората могат да купуват ", споделя тя.

Недостиг на работна ръка

По данни на Международната организация на труда (МОТ) работната мощ в селското стопанство понижава в множеството страни по света, изключително в Европа и Съединени американски щати.

Фермерството и селското стопанство към този момент не са мечтана кариера за доста хора с дългите си часове и физическата активност на труда, който постоянно е в отдалечени, селски региони, а заплащането е ниско.

С намаляването и застаряването на работната ръка развитите страни обичайно разчитат на служащи, които не са локални. По този метод всеки дефицит на служащи се отразява на стабилността на веригата за доставка на храни като цяло.

Проучване на Националния фермерски съюз (NFU) на Обединеното кралство открива, че единствено през първата половина на 2022 година са били изгубени плодове и зеленчуци на стойност 22 млн. паунда поради дефицит на работна ръка. Съюзът декларира, че през 2022 година са били налични 38 000 визи за сезонни служащи, до момента в който промишлеността се нуждае от 70 000 служащи.

Британското държавно управление се надява, че автоматизацията може да понижи търсенето на служащи мигранти. Държави със застаряващо население като Япония към този момент влагат в технологии за самостоятелно земеделие. Но автоматизацията значи повече вложения в съоръжение за фирмите в бранша, което би могло да докара до нови нараствания на цените на продукцията.

Фермите в Съединени американски щати също са наранени от сходен дефицит на работна ръка, което се потвърждава от внезапното увеличение на броя на визите за селскостопански служащи (H-2A), които американските фермери са поискали през последните 20 години.

През 2022 година в Съединени американски щати са сертифицирани към 371 000 краткотрайни работни места в селското стопанство, което е седемкратно нарастване по отношение на 48 000 през 2005 година

Непредсказуемо време

Допълнително затруднение на веригите за доставки на плодове и зеленчуци е времето. Китай, Индия, Бразилия, Турция и Мексико са измежду най-големите експортьори на плодове в света. През последните пет години всяка една от тези страни е потърпевша от рискови метеорологични феномени.

През 2023 година в Мексико се следят толкоз високи температури, че държавното управление към този момент прави засяване на облаци, с цел да усили изкуствено дъждовете. В Китай през един и същи сезон се случиха по едно и също време опустошителни наводнения и рискови горещини, които унищожиха реколтата и нарушиха доставките на храни.

Нов разбор на Energy and Climate Intelligence Unit открива, че изменението на климата, съчетано с въздействието на енергийните разноски, е нараснало сметките на семействата приблизително с 605 паунда (770 долара) във Англия. Поразително е, че на разноските, свързани с климатичните промени, се дължи 60% от това нарастване, се споделя в изследването.

Какво значи всичко това?

В по-общ проект, съгласно Световната банка през 2021 година 3,14 милиарда души по света - към 42% от международното население, няма да могат да си разрешат здравословна диета.

В Съединени американски щати през 2022 година се следи рекордно нарастване на цените на питателните артикули с 11,4%, а през последните 12 месеца - с 3,4%. Средностатистическият консуматор във Англия към този момент заплаща с 30% повече за храна спрямо преди две години.

Намаляващата наличност на здравословна храна се разпростира в миг, когато процентът на затлъстяване внезапно нараства в целия свят. Световната федерация по затлъстяването предвижда, че без интервенция към 51% от популацията на света може да бъде със затлъстяване или наднормено тегло през идващото десетилетие, като икономическото влияние се прави оценка на 4,3 трилиона $ до 2035 г.  

Ван Ренс разяснява, че образоването на обществеността за здравословни хранителни привички или етикетирането на питателните артикули би било потребно единствено за " заможните консуматори ", които към този момент имат известна осведоменост за въздействието на метода на хранене върху здравето и околната среда.

" Хранителните компании преформулират продуктите си по по-здравословен метод или държавните управления понижават цените на плодовете и зеленчуците посредством дотации - това е сюжета, на който множеството хора биха обърнали внимание ", прибавя в умозаключение той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР