Здравното ви министерство е длъжник на индустриятаТрябва да знаем не

...
Здравното ви министерство е длъжник на индустриятаТрябва да знаем не
Коментари Харесай

Жоао Пинто Барбоса, директор на Изпълнителния комитет на Европейската спа асоциация , пред “Труд”: Инвестирайте в качество

Здравното ви министерство е дебитор на промишлеността


Трябва да знаем не възрастта и пола на туристите, а техните фантазии


Информацията на хотелския уебсайт е доста значима за привличане на туристи


– Г-н Барбоса, какви съгласно вас са преимуществата и минусите на българския спа туризъм, който вие познавате от близко след многократните си визити в страната ни?
– България се трансформира в все по-разпознаваема и конкурентна спа дестинация. Благодарение на визията на бизнесмените, в страната към този момент има забележителен брой съвременни и качествени спа хотели и уреди. Това стана ясно и при връчване на годишните награди на ЕСПА, от които за България отпътуваха два наградата.
Въпреки това към момента България не е световно разпознаваема като спа дестинация и има още доста, което би трябвало да се направи, с цел да се случи това. Европейската конкуренция в този бранш е доста мощна. Държави с дългогодишни обичаи като Франция, Италия, Германия и Унгария имат огромно преимущество. И повода за това е граденият дълги години имидж, многообразието на теперавтични услуги и увеличение качеството на живот, характерните оферти, ориентирани към другите групи клиенти, научното знание за изгодата от спа и балнеотуризма и метода, по който се повлияват другите заболявания. Въпреки, че България има мощни страни, които могат да се употребяват за повишение конкурентноспособността на спа бранша ви като нови уреди и хотели, културно завещание, невероятна природа, добавена стойност, въпреки всичко има дълъг път, който би трябвало да извървите преди да се превърнете в топ интернационален състезател в спа бранша.

– Какви съответни стъпки би трябвало да предприемем, с цел да се случи това?
– Според мен има три съществени стъпки, с които можете да измененията усещанията на междинния европейски спа потребител и на медиите към България. На първо място, би трябвало да се зает националните органи – главно профилираните организации, както и министерствата на туризма и на опазването на здравето. Нужни са политики за развиването на спа дестинации и промотирането на България на най-важните европейски пазари.

Всъщност, през последните годините виждам мощната ангажираност на Министерството на туризма да поддържа спа бизнеса в България, което е добре пристигнало. Но не трябва да забравяме, че спа и балнео туризма значи и предварителна защита на болести, възпитаване на здравословния метод на живот, здравно обучение. Затова и здравното ви министерство би трябвало да е основен състезател във вашата спа система. Ключови фактори на европейско равнище с положителните регулации, политическата и финансова поддръжка. Това е значимо и тъй като спа туризма би трябвало да се популяризира и продава като здравословна почивка и престои. А спа хотелите и центрове би трябвало да се преглеждат като снабдители на здраве и в този смисъл да имат опция да се възползват от преимуществата на евродирективата за трансграничното здравеопозване. В момента това не е допустимо и българският спа туризъм пропуща доста благоприятни условия.

На второ място, най-хубавият метод да привлечете незабавно европейски спа туристи е да комбинирате спа и балнео продукта с към този момент одобрени оферти като морски и ски туризъм, исторически, културен, природно-опознавателен. Трябва да работите в тясно съдействие с туроператорите и да включите най-хубавите си спа обекти като част от най-хубавите си ваканционни оферти. Трябва да обмислите и опцията и за сформиране на общи предложения сред медицински и спа туризъм. За някои страни като Унгария, това е печелившата композиция.

На трето място, качеството е от голяма важност. Има над 1400 спа дестинации в Европа. Конкуренцията е жестока. Разликите сред тях са дребни и не постоянно от голяма важност. Така че един от основните фактори, които движи спа пазара е да инвестирате в качество. Качество на спа центровете, на процедурите, оборудването, личния състав, вниманието към клиента и по този начин нататък. Спа центровете и хотелите би трябвало да влагат в интернационалните документи, които да са гаранция за крайните клиенти, туроператорите, здравните каси и компании, както и за останалите значими субекти на пазара.

– На конгреса на ЕСПА европейските играчи се съпоставят и се учат един от различен. Защо съгласно Вас е значимо това?
– Годишният конгрес на ЕСПА е неповторимо двудневно събитие, само по рода си. Той включва ангажирането на основни лектори, церемония вечер с връчване на годишните ни награди, шерване на стратегическо въображаемо и познания за промишлеността, както и доста потребна интернационална конференция. Конгресът съставлява извънредно рядка опция за ангажиране и връзка. Важността е ясна. Всичко това е, с цел да се научим от най-хубавите в бранша. Никой бизнесмен, без значение какъв брой е надарен, не може да знае всичко за всичко. Конгресът е и място на основаване на връзки и научаване на повече за най-новите трендове в спа промишлеността, което да ви приготви за измененията отсега нататък. И най-много – да получите малко ентусиазъм. Присъстващите на конгреса на ЕСПА могат да се вдъхновят от всичко, което виждат, да се срещнат с нови хрумвания, практики и процеси.

– Какви са изгодите за България от участието й в ЕСПА?
Освен всичко това, за което говорихме досега е и присъединяване в плана “Римските термални спа центрове на Европа ”. Това е първата по рода си самодейност да събере под една шапка всички спа центрове и дестинации, в които термалната вода е употребена още от времето на Римската империя. На базата на симбиоза сред спа и културния туризъм ние предлагаме неповторима композиция на балнео, уелнес и история. Ние оказваме помощ на туроператорите по света да създадат неповторими пакети за почивка, които могат да бъдат резервирани и онлайн. Дестинациите Варна, Хисаря и Кюстендил са сътрудниците ни от България.

Друг значим план, който развиваме с дейното съдействие на Българския съюз по балнеология и спа (БУБСПА) е “Европейско епидимологично проучване на балнеотерапията ”. Основните цели на този план е да се систематизират другите заболявания и положения, които се лекуват благодарение на балнеотерапията в другите европейски страни. Както и да се създадат здравни профили на пациентите, да се дефинират вероятните лекувания и да се дефинират разликите сред другите европейски страни във връзка с спа промишлеността. Първите резултати от този план ще бъдат подготвени при започване на 2019 година

Друг план, в който интензивно взе участие БУБСПА е “Качество в здравната предварителна защита ”. Това е първата интернационална междусекторна група по ползи, чиято цел е възстановяване на качеството на националните и интернационалните ограничения за предварителна защита на здравето. Асоциацията служи като неповторима платформа, която сплотява всички заинтригувани страни от европейския медицински, балнеологичен и спа бранш. Това включва да вземем за пример асоциации, здравноосигурителни сдружения, администрация, политици, туроператори и научните институти. Втората съществена задача на асоциацията ще бъде по-нататъшното развиване на интернационалните стандарти за качество на Европейската спортна асоциация. Целта е да се реализира по-голяма бистрота за по-добра отбраната на потребителите и по-справедлива конкуренция в европейския здравен туризъм.

– Какви са международните маркетингови трендове във връзка с рекламата на туристическата промишленост и къде сме ние?
– Много мъчно може да се каже кои са най-добре работещите маркетингови трендове. Защото това зависи от страната, от дестинацията, туристическия артикул, маркетинговите цели. Но въпреки всичко ще загатна двете основни трендове, на които секторът би трябвало да обърне внимание.

На първо място, промотирайте град, курорт или дестинация, които след това да популяризират съответния спа хотел или център. Въпреки, че към момента някои туристи избират да посещават с години една и съща дестинация, младежите желаят непрекъснато да разнообразяват опита си и да претърпяват нови неща. Така че надпреварата е в действителност безпределно. Затова е значимо спа мениджърите да работят освен за промотиране на тяхната работа или услуги, само че и на дестинациите, в които те се намират. Трябва да си отговорят на въпросите коя е целевата им публика, за която спа дестинацията би представлявала интерес. Каква информация търсят потребителите в интернет за тази дестинация? Кои действия ще доставят наслаждение на евентуалните клиенти? Изключително значимо е наличието на хотелския уеб уебсайт.

На второ място, вашият сегмент от пазара би трябвало да е продажбата на неповторими прекарвания. Възрастта, полът и националността на евентуалните туристи от ден на ден ще е ненужна и неважна информация. Наистина, в този момент това са първите признаци, по които сегментираме пазара, с цел да притеглим посетители в нашите спа хотели и центрове. Но пътешествениците към този момент са доста повече от тези елементарни характерности. Към тези данни ние към този момент би трябвало да познаваме опасенията на туристите тъй че да можем да предположим каква е повода за тяхното пътешестване, какви са техните фантазии и да предположим каква ще е идната стъпка от тяхното пътешестване.

Туристическият маркетинг, който познаваме може да събере този вид информация и да ни разреши да се обръщаме към всеки екскурзиант, сякаш той е единственият ни клиент. Как? Чрез мощно CRM ( ръководство на взаимоотношенията с клиента) и тактики за наличие, фокусирани върху конверсията.

Персонализирането на маркетинговите известия към този момент не е алтернатива, а нужда. Сред множеството имейли, обществени медии и други предложения, които интернет потребителите получават всекидневно, вашият би трябвало да се откроява, предлагайки доста персонализирани оферти, тъй че да убедите клиентите си, че офертата е основана единствено и само съответно за тях.

Жоао Пинто Барбоса е шеф на Изпълнителния комитет на Европейската спа асоциация (ЕСПА). Наскоро организацията организира годишната си конгрес в Домбург, Холандия. В. “Труд ” бе медиен сътрудник на събитието и единствената родна медия, която взе присъединяване в него. В Домбург бяха разисквани провокациите и опциите пред европейския спа и балнео туризъм. Бяха връчени и годишните призове на асоциацията, като представители на България си потеглиха с два от ограничавания брой награди, присъждани на отличниците в бранша на Стария континент. Какви са преимуществата на страната ни в бранша и какво още би трябвало да научим, с цел да станем водеща международна спа мощ, дава отговор за в. “Труд ” Жоао Барбоса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР