Здравното министерство спъва даряването на кувьоз Месец и половина кувьоз

...
Здравното министерство спъва даряването на кувьоз Месец и половина кувьоз
Коментари Харесай

Защо здравното министерство спъва даряването на кувьоз?

Здравното министерство спъва даряването на кувьоз Месец и половина кувьоз за новородени, платен със средства от благотворителната  самодейност „ Капачки за бъдеще ” стои на склад, поради отвод на Здравното министерство да даде информация за положението на родилните отделения в лечебните заведения на 18 обитаеми места.
 
Такава информация, само че за други градове, министерството към този момент е предоставяло на акцията два пъти. Именно по този метод два кувьоза, купени със средства от предадени за преработване пластмасови капачки са дарени на лечебните заведения в Червен бряг и Чирпан.
 
В рамките на втората национална акция, извършена през април т.г. са предадени толкоз капачки, че със събраните средства са купени не един, а два кувьоза. За да стигне до най-нуждаещата се болница в страната основателите още веднъж търсят информация от министерството. Този път обаче, макар многократните си опити, не съумяват да я получат. 
 
И защото скоро следва да се купят още три кувьоза, със средствата, събрани от третата национална акция, провела се предишния месец, от благотворителната организация стартират основаването на собствен указател с информация за лечебните заведения в страната, които имат потребност от кувьоз. А те са доста. 
 
За година в границите на три национални акции от " Капачки за бъдеще ", подкрепени от доброволци в цялата страна, са събрали над 60 тона пластмасови капачки . Предават ги за преработване, а със средствата купуват кувьози, които подаряват на лечебните заведения в дребните обитаеми места.-->
 
" За последната една година сме събрали средства да закупим шест кувьоза. Първият дарихме на болничното заведение в Червен бряг, вторият кувьоз дарихме на болничното заведение в град Чирпан. В момента трети кувьоз седи в един склад от началото на октомври, за който чакаме информация от Министерството на здравеопазването, с цел да го дарим. А тази информация по този начин и не получихме, получихме два отхвърли. Те ни споделят, че тази информация не могат да я съберат и да се обърнем към всяка една болница поотделно ", изясни Мартина Йорданова - единият основател на акцията.
 
Дарик позвъни в три общински лечебни заведения. Оказа се, че и в трите имат потребност от кувьози.
 
 ThinkStock/Getty Images
 
" Имаме три кувьоза, които да много остарели. Имаме и един по-нов, само че другите много постоянно се скапват. В месеца най-малко 1-2-3 бебета се постанова да транспортираме ", сподели доктор Тодор Гаргов, завеждащ Акушеро-гинекологичното поделение в казанлъшката болница .
 
В болничното заведение в Първомай предходната година са се родили 213 бебета. От тях 40 са били с тегло под 2,500 кг и са имали потребност от кувьоз. " Имаме два кувьоза, от които единия сега е в ремонт, а другият работи ", заяви шефът на болничното заведение в града доктор Румяна Бойлова. Тя посочи, че единият от кувьозите е на повече от 35 години, другият е по-нов - на към 18 години.
 
И в болничното заведение в Лом кувьози има, само че не работят. В редовност е единствено портативният. " Имаме кувьози, които са от времето на соца, само че няма по какъв начин да ги използваме. Имаме един портативен, с който транспортираме децата до неонатологичното поделение в Монтана ", изясни шефът на болничното заведение доктор Георги Савков.
 
 ThinkStock/Getty Images

На 20 октомври болничното заведение в Чирпан получи от " Капачки за бъдеще " нов кувьоз. Директорът на болничното заведение доктор Неделчо Тотев , който е и ръководител на сдружението на общинските лечебни заведения, няма пояснение за какво се спъва избора на идващото лечебно заведение, което да получи такова подаяние. " Когато едни хора от нищо, от отпадък безусловно, вършат такива хубави неща, би следвало това да се популяризира като концепция. Нацията ни се заличава и, в случай че там не се спомага и не се оказва помощ, не знам къде би било редно да се направи. За мен е абсурд ", разяснява доктор Тотев.
 
От здравното министерство не отхвърлиха пред Дарик за случилото се, определяйки го като неразбирателство. От там обявиха, че към този момент публично са поканили уредниците на " Капачки за бъдеще " на среща, на която казусът да бъде изчистен.
 
От " Капачки за бъдеще " обаче досега покана не са получавали. " Нито един от нас не е имал сходна покана. Това е забавно да го науча от вас ", съобщи Лазар Радков - основател на акцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР