Здравното министерство публикува за обществено обсъждане законови промени, с които

...
Здравното министерство публикува за обществено обсъждане законови промени, с които
Коментари Харесай

Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения

Здравното министерство разгласява за публично разискване законови промени, с които да бъде въведена тотална възбрана за пушене на закрито и да се постави завършек на пушенето в пристройки на заведения, оповестява NOVA. Промяната визира и наргилетата. Наесен ще стане ясно дали предложенията ще бъдат факт.

Пълна възбрана за пушене в пристройки на заведения, които постоянно виждаме да са оградени с найлонови стени и тавани, като тя ще важи и за наргилетата - това са част от измененията в Закона за здравето, подготвяни от отрасловото министерство и оповестени за публично разискване.

В заградените с найлони пристройки на заведения да не се пуши, плануват измененията. Те ще се дефинират като затворени публични пространства, като под такива се схваща и места с покрив и три стени, без значение от материала, от които за построени, изясни Снежана Поповска, основен специалист в здравното министерство. С измененията ще бъде неразрешено и пушенето на наргиле в заведенията. " Всичко артикули за наргиле, съдържащи или несъдържащи тютюн, попадат в възбраната, тъй като досега по този начин сполучливо се заобикаляше възбраната за тютюнопушене ", сподели Поповска.

" Очаквам загубите да са 20% или даже повече ", съобщи Анна Петрова, шеф на заведение.

Здравните управляващи аргументират предложенията за промени с вредите за здравето, които се нанасят от тютюнопушенето. " Независимо какво гори, когато се прави процесът горене, се отделят токсични субстанции, които вредят освен на дихателната система, само че и на целия организъм ", сподели пулмологът доктор София Ангелова. Според нея вредата от наргилето е същата като тази от цигарите. " Ако седиш в нергиле бар и пушиш в продължение на 80 или 120 минути, поемаш пушек, който е еднакъв на дима от 100 изпушени цигари ", сподели лекарят.

Санкциите за притежателите на затворени пространства, в които се пуши, ще бъдат от 300 до 5000 лв..

Обсъждането на измененията ще продължи месец. Наесен ще стане ясно дали те ще бъдат факт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР