Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през

...
Здравното министерство отчете рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през
Коментари Харесай

За 3 дни: 50% повече жертви на коронавируса у нас

Здравното министерство регистрира рекордна заболеваемост от COVID-19 у нас през последните 3 дни – над 220 на 100 000 души. А растежът на смъртните случаи е 50%. Страната ни е на второ място на Балканите по заболеваемост и на 21-о в Европа. По смъртност сме на 10-о място в Европейски Съюз и 4-о на Балканите.

„ Далеч сме от груповия имунитет ”, съобщи доктор Бойко Пенков, заместник-министър на опазването на здравето, представен от Народоосвободителна въстаническа армия телевизия. 

„ Спешните отделения изнемогват ”, съобщи шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов. „ Нека си помогнем, носете маски, спазвайте отдалеченост ”, прикани проф. Балтов.

До 4000 се чака да стигнат приетите в болница случаи в идващите седмици, изясни шефът на „ Пирогов ”. 

Проф. Тодор Кантарджиев акцентира, че всички данни, които се изнасят в общественото пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на НЦЗПБ е на мнение, че спорното говорене за вируса също е рисково.

„ Противоречивото говорене, изключително от лекари, е рисково за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен диалог с болен може да се заразиш и след цялостен час. Най-важното е контролът на ограниченията и убеждението на хората, че би трябвало да са с маски, никой не се е задушил ”, уточни той.  

Той още веднъж напомни за 4-те " Д ", като акцентира да не се прекалява с витамин Д и изрично предложи да не се употребяват имуностимулатори в огромно количество.

Кантарджиев още веднъж съобщи, че би трябвало да се възприемат бързите антигенни проби в приемните отделения на лечебните заведения, в Бърза помощ и в учебните заведения. Те могат да се вършат от лекари, сестри или санитари. 

„ Това е първият скрининг за ковид. Струва единствено 15-20 лв.. Трябва да се  употребява необятно за контрола в трудови колективи, с цел да се хващат първите случаи и да се изолират ”, изясни професорът.

185 лаборатории вършат PCR-тестове в цялата страна. Да се изследват хората с проби и за грип костват 30-ина лв., изясни Кантарджиев.

Относно грипните вируси, той уточни, че първата им циркулация стартира през ноември. 
„ Миналата година циркулацията се забави с два месеца. Епидемичното разпространяване на грипа е през декември. Пикът нормално е средата или третата третина на януари или през февруари ”

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР