Здравното министерство, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки във всички

...
Здравното министерство, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки във всички
Коментари Харесай

Две министерства и прокуратура започват проверки на всички болници в страната

Здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата стартират взаимни инспекции във всички лечебни заведения, работещи с обществен запас. Това заяви на особено свикана конференция министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. В нея участваха още основният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Валентин Радев. Ще се ревизират договорите на лечебните заведения, а инспекциите ще се правят във всички здравни заведения по избрани процедури и правила, без да се вършат " чадъри за този или за оня ", за да се открият практиките за източване на НЗОК, разясни още здравният министър.

„ Знаете, че един от целите на българското държавно управление, е повишението на успеваемостта на разходването на тези средства и прекъсване на доста порочни практики, с които ние, българските данъкоплатци, се лишаваме от опцията да повишим качеството на лекуването “, акцентира здравният министър.

Той добави, че има желание инспекциите да имат систематичен метод и би желал това да е симптом на бистрота в работата.

Увеличават се сигналите за нерегламентирано отклонение на средства в опазването на здравето,заяви на собствен ред Валентин Радев и прикани за подпомагане на всички равнища, " тъй като борбата ще бъде жестока ".

195 държавни и общински лечебни заведения са били тествани от Икономическа полиция единствено от 23 октомври до 16 ноември, заяви основният прокурор Сотир Цацаров. Данните сочат, че огромна част от лечебните заведения имат по няколко контракта с други лечебни заведения и не всички контракти са незаконосъобразни, добави той.  " Проблемът съгласно нас, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница действа частна болница, която има идентични лечебни действия. Когато това е реалност, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се осъществят доста по-големи доходи. Това не е нов модел, само че към този момент е предмет на правосъдно произвеждане ", добави основният прокурор. Той е безапелационен, че всички контракти ще бъдат тествани и при най-малките индикации за незаконност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. " По силата на закона ние можем да преследваме единствено занемареност или неизгодни контракти ", разясни той
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР