Здравното министерство да е готово до утре с конкретни решения

...
Здравното министерство да е готово до утре с конкретни решения
Коментари Харесай

Премиерът Борисов поиска конкретни решения на проблемите в здравеопазването

Здравното министерство да е готово до на следващия ден с съответни решения на проблемите в опазването на здравето, изиска министър председателят. Той се срещна с представители на общинските лечебни заведения и съобщи,че няма да разреши да се закриват лечебни заведения. Междувременно в Карловската болница лекари и сестри подават оставки, поради орязан бюджет. Те настояват,че парите за хемодиализа и раждания са понижени, поради нови правила въведени от здравната каса. Управителят на болничното заведение е изпратил писмо до премиера и отрасловите институции.

Болницата в Карлово обслужва над 100 хиляди души от седем общини. Управителят ѝ твърди, че годишния им бюджет е орязан с към 850 хиляди лв., макар че парите за лечебните заведения през 2019-та са увеличени с над 100 милиона лв..
доктор Христо Пелев - шеф на МБАЛ " Д-р Киро Попов " - Карлово: " Ограничавайки размера в действителност каквото ти споделят с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, тъй като няма да ти ги платим. "
Бюджетът за януари е 285 хиляди лв.. Според лекарите парите не били задоволително за покриване на всички разноски на болничното заведение и за заплати на личния състав.

Стефания Лучева - гл. здравна сестра на МБАЛ " Д-р Киро Попов " - Карлово: " Парите на болничното заведение са лимитирани в една рамка, в която е включена и лимитната и нелимитираната активност. Нелимитираните действия са ражданията, новородените и хемодиализата. "  Оставки на лекари и медицински сестри в болничното заведение в Карлово поради ниски заплати Оставки на лекари и медицински сестри в болничното заведение в Карлово поради ниски заплати
Лекарите и медицинските сестри в Карловската болница подават оставки поради новите правила на Здравната каса, с които се понижава финансирането на нел...

Здравният министър разясни:
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: " Те имат 1 общ, дори не бих го споделил предел, а размер на разход, който им е избран за дадения месец. В рамките на този размер на разноските те са длъжни да извършат своята активност. Как ще откажем раждане, поради това,че няма обезпечен запас. Това е парадокс, както и за хемодиализата. "
Днес проблемите на общинските лечебни заведения бяха разисквани на среща на представители на сдружението им с премиера, шефа на Здравната каса, с министъра на опазването на здравето и вицепремиера Дончев. Бойко Борисов е декларирал, че няма да разреши при ръководството му да се закриват лечебни заведения.
 Премиерът Борисов: Болници в мое ръководство няма да закрия, желая решение Премиерът Борисов: Болници в мое ръководство няма да закрия, желая решение
"Болници в мое ръководство няма да закрия, парите за здраве се усилват всяка година, по тази причина желая решение. Не одобрявам сестри и лекари с години трудо...

По думите му, всяка година парите за опазване на здравето се усилват и самият той не приема лекари и сестри с дълъг трудов стаж да се усещат изоставени и забравени. Ангажирал се е, че държавното управление ще търси финансови благоприятни условия да дотира общинските лечебни заведения, на които не доближават средства.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Д оговорихме се да представим на следващия ден до обяд на премиера съответни ограничения, с които да окажем помощ на общинските лечебни заведения в това затрудено финансово положение. " Бойко Борисов - министър-председател: " Правителството ще търси финансови благоприятни условия да дотира общинските лечебни заведения, на които средствата не доближават. Болници в мое ръководство няма да закрия, парите за здраве се усилват всяка година, по тази причина желая решение. Не одобрявам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и оказват помощ, да се усещат без поддръжка, изоставени и забравени. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР