Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19

...
Здравноосигурените лица ще могат да си поставят ваксина срещу COVID-19
Коментари Харесай

Направления за антигенни тестове. Ръст в цените на някои клинични пътеки

Здравноосигурените лица ще могат да си слагат ваксина против COVID-19 при всеки общопрактикуващ доктор, а лечебните заведения за болнична помощ, които със заповед на министъра разкриват имунизационни кабинети за имунизация против COVID-19, ще получават възнаграждение за тази активност. Лекарите ще могат да издават на пациентите електронни посоки за безвъзмездни антигенни проби за COVID-19. 

Това се урежда с анекса към Националния рамков контракт 2020-2022  за медицински действия, който беше през днешния ден подписан от БЛС и НЗОК.

С анекса се дава опция на лечебните заведения да сключат контракт с Касата за такава конструкция на леглата, с каквато са работили по време на вълните на COVID-19, в границите на общия брой на леглата в лечебните заведения, не повече. Така, от една страна, се подсигурява лекуването на усложнените пациенти с COVID-19, а, от друга, няма да се допусне закъснение и ограничение на лекуването на останалите болести. 

Предвижда се още увеличение на цените на клиничните пътеки за лекуване в интензивно поделение на пациенти с COVID-19. 

Ръст ще има и в цените на детските кардиохирургични пътеки. Феталната морфология при бременност, ехографията на млечна жлеза, тест за търпимост при използване на упойка също са част от договореностите по анекса на НРД, оповестяват от БЛС. 

С анекса ще влязат в действие и измененията в Наредба 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, които включват разширение на пакета от действия поети от НЗОК за деца, бременни дами и хора над 18-годишна възраст, както и за някои характерни групи като лица в риск от злокачествено новообразувание. 

Той следва да бъде оповестен в Държавен вестник. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР