Здравният министър уверява, че имаме сили да правим по 100

...
Здравният министър уверява, че имаме сили да правим по 100
Коментари Харесай

Прогноза: България ще достигне 70% ваксиниране през 2040 г.

Здравният министър твърди, че имаме сили да вършим по 100 000 дози дневно

" Всички ваксини, които досега сме получили, са сложени, а вторите дози на хората се съхраняват във фризерите. България постъпи извънредно консервативно, само че далновидно. Ако не беше по този начин, през днешния ден диалогът щеше да бъде за безконтролно държание и липса на дози за 17 000 български жители ". Това разяснява през днешния ден в Стара Загора здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него имаме сили да имунизираме по 100 000 души дневно, стига да има доставки.

" Организацията, която сме основали, дава опция дневно у нас да бъдат имунизирани от 50 хиляди до 100 хиляди души. За задачата, като реализатори, са включени персонални лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме терзания, тъй като темпът за осъществяване на имунизационния проект към този момент зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната “, разяснява Ангелов. Именно с доставките обаче в последните дни има съществени проблеми и за разлика от българските управляващи, в Европа реагират много остро на забавянето.

Изказването на министъра идва в отговор на две тежки констатации за България - страната ни изостава съществено от другите страни в Европа, а съгласно прогнози ще доближи заветната цел да имунизира 70% от популацията през 2040 година Данните на поддържаната от Оксфордския университет платформа Оur world in data демонстрират, че страната ни е на последно място в Европа по движение на имунизации с тъжните 0,38% имунизирано население. Дори да се регистрира ангажимента, че умишлено заделя втората доза, с цел да няма логистични проблеми, страната ни отново не би се преместила нагоре в класацията.

ЛИДЕРИ

В класацията по движение на имунизиране води Малта, която излиза напред с 4,5% имунизирано население. Тук евентуално е употребена статистиката за популацията на Малта на Обединените народи, съгласно която към 2020 година малтийците са били 442 215. По данни на Евростат популацията на Малта за 2020 година е 514 564 души. Ваксинираните в Малта като безспорен брой съгласно статистиката на Оur world in data са 18 930 души към 23 януари. Това надвишава в началото оповестените проекти в Малта за имунизирането на 16 000 души до края на януари. Страната разчита на микс от 500 000 дози от " Пфайзер/БиоНТех ", 100 000 от " Модерна " и вероятно 1 млн. броя от " Астра Зенека " след одобряването й. Това на процедура значи, че цялото население е покрито с по една доза от имунизацията на " Пфайзер/БиоНТех ".

В класацията в Европа следват Дания с 3,51% имунизирано население, Словения - с 2,68 и Испания и Ирландия - с 2,49 и 2,47 % от популацията. България и Холандия са единствените страни в Европа с индикатор по 1% - Холандия е ваксинирала 0,79% от популацията си. Ниското равнище в България евентуално се изяснява с по-ниски поръчки към двамата производители с утвърдени към този момент ваксини - (България едвам на второ четене завиши поръчката към " Пфайзер/БиоНТех " от първичните 1 млн. дози на 3,9 млн. дози, само че тези спомагателни количества ще идват евентуално през втората половина на годината) и 500 000 дози от имунизацията на " Модерна ". На Балканите Сърбия задмина България с 2,4% имунизирано население, като страната реши, че ще стартира доставки и на съветската ваксина " Спутник 5 ".

ПРОГНОЗА

С темпото, с което управляващите в България слагат ваксини против ковид в последно време, задачата 70% от цялото население над 18 година да бъде имунизирано ще бъде реализирана чак през август 2040 година Такова пресмятане е направило брюкселското издание " Политико ". Заключението е въз основата на междинния брой имунизирани на ден през последните 7 дни преди обявата от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и в случай че страната желае 22 септември 2021 година да реализира задачата да е сложила по 2 дози до реализиране на минималния посочен предел за групов имунитет, ще би трябвало да усили броя на дневните имунизации 29 пъти - до 33 368 дози дневно.

За съпоставяне, в случай че Малта поддържа настоящето си движение, на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 година ще е ваксинирала 70% от пълнолетното си население. Втора се чака да е Румъния - 26% към 22 септември и привършване с акцията през декември 2022 година С по този начин потребления способ изчислението демонстрира, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. За да реализираме задачата си, би трябвало да увеличим темпото 29 пъти. За Латвия е изчислено, че следва да усили темпа на имунизиране 17 пъти, Италия - 10 пъти, Унгария - 9 пъти.

СПОКОЙСТВИЕ

България заделя задоволително ваксини, с цел да може на всеки ваксиниран да се подсигурява и слагане на втората доза. Така секретарят на Националния имунизационен щаб Радосвета Филипова изясни пред " Нова телевизия " ниския ритъм на имунизиране и увери, че това е рационалното държание. " Сигурно е, че всички, които са почнали имунизация, ще я завършат ", уточни Филипова и даде за образец Италия, където всяка получена доза се употребява незабавно и това слага в риск процеса при всяко закъснение на последваща доставка. Според нея по-бавното имунизиране се дължи и на условието то да се прави от лекари, а не от всяко здравно лице. Филипова разяснява, че няма терзания от вероятно закъснение на доставката на ваксини от английската компания " Астра Зенека ". По думите на Филипова е реалистично да се вършат сред 10 и 20 хиляди имунизации на ден, когато има задоволително мобилни екипи.

ДОСТАВКИ

4-а поредна пратка ваксини против COVID-19 на Pfizer/BioNTech кацна в София през днешния ден към 7 ч. Този път получените дози са 14 040 - количеството би трябвало да компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи предходната седмица. България чака от " Пфайзер " 83 000 дози през февруари и 104 000 - през март. От " Модерна " е планувано да получим 54 000 дози до края на март, като през днешния ден трябваше да пристигна втора пратка с 3600 дози, само че доставката ще стане до края на седмицата.

" Очакваме след средата на март-април да имаме по-големи количества от имунизациите ", разяснява шефът на организацията по медикаментите Богдан Кирилов. При 2 компании сега, от които чакаме 4.5 млн. дози, ще могат да бъдат имунизирани 2.2 млн. души, изясни той. Ако доникъде на годината фирмите с позволени ваксини станат 5, то планирано бихме могли да имунизираме 2.5 млн. души до юни.

" На този стадий няма данни имунизациите да не работят на новите варианти. Постоянно се вършат проучвания, все още няма такива обяснения. Нищо не е изрично, само че значимото е, че всички специалисти в Европейски Съюз работят доста в тази посока ", изясни специалистът.

Тази седмица се чака и решението на Европейската организация по медикаментите за имунизацията на " АстраЗенека ", напомни Кирилов. През уикенда обаче се появиха съществени опасения, че от " АстраЗенека " няма да могат да доставят 100-те млн. дози, обещани на Европейски Съюз, а едвам 40 млн. дози. България заложи най-вече точно на тази компания. Следващата утвърдена ваксина в Европейски Съюз ще е тази на " Джонсън и Джонсън ".

По последни данни имунизирани у нас са към 26 хиляди души от първата фаза на имунизационния проект - медицински лица, като на 4610 е сложена и втората доза. Във втората фаза, която се чака да стартира тази седмица, попадат учителите и обществените служащи.

Източник
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР