Здравният министър Стойчо Кацаров и други експерти от Министерство на

...
Здравният министър Стойчо Кацаров и други експерти от Министерство на
Коментари Харесай

Здравните власти с нови COVID заповеди от началото на декември

Здравният министър Стойчо Кацаро в и други специалисти от Министерство на здравеопазването дадоха конференция по отношение на  удължаването на изключителната епидемиологична обстановка и обвързваните с това заповеди за въвеждане н а краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната.

От 1 декември влизаме в нов цикъл на изключителна епидемиологична конюнктура за 4 месеца, което постанова издаването на няколко нови заповеди , посочи министър Кацаров.

Промените са свързани главно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна образователна активност. 

Разрешават се извънкласните занимания . Създава се и опция за в допълнение самостоятелни съвещания, за явяване на изпити . Това става със заповед на здравния министър, която влиза в действие от 1 декември. В заповедта се трансформират и опциите за в допълнение и дуално образование.

„ Условието за съществуване на документ и безвредна среда – не се трансформира. Децата, които имат спомагателни действия, не е нужно да се тестват наново “, добави Кацаров. 

Относно съществуването на проби, Кацаров увери, че са предоставени над 1 милион. Днес ще бъдат предоставени още толкоз. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. проби, които трябвало да стигнат до края на годината, увери министърът.

„ Ситуацията в страната позволява със напълно деликатни стъпки да вкараме точки в заповедта, с които да улесним образователния развой. Променихме заповедите, с цел да може процесът да е най-пълноценен. Промените са обсъдени с образователните управляващи. Причината за това е, че има деца, които имат потребност от спомагателни уроци и съвещания , има потребност от осъществяване на изпити ”, изясни зам.-министър Златанов.

Другите промени засягат граничния надзор – от 1 декември хората без зелен документ, влизащи у нас, ще се освобождават от карантина с тест, изработен след 72 ч. от идв ането им на наша територия, а не до 24 ч., както беше до момента.

Предвид новия вид на COVID-19 от Южна Африка, Кацаров съобщи, че са взети ограничения – неразрешено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските жители, идващи от ЮАР – ще се слагат под наложителна карантина, а след приключването ѝ ще бъде наложително тестван. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР