Здравният министър проф. Асена Сербезова е покровителствала две фирми по

...
Здравният министър проф. Асена Сербезова е покровителствала две фирми по
Коментари Харесай

Здравният министър Асена Сербезова давала разрешения за опити с хиляди хора

Здравният министър проф. Асена Сербезова е покровителствала две компании по време на траялото си пет години ръководство на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) от 2014 до 2018 година, по-късно като консултант на здравния министър и ръководител на Българския фармацевтичен съюз, а в този момент продължава да го прави и като министър, сочат данни от регистри и документи..

В качеството си на шеф тя е разрешила клинични изпитвания на медикаменти върху хиляди хора на компания с милионни обороти, в която е почнала работа на трудов контракт незабавно, откакто е напуснала организацията. Тя по едно и също време е била специалист във компанията и консултант на здравния министър, като по този начин е прокарвала по-бързо документите за опитите с медикаменти. Сербезова е траяла да работи в компанията и по времето, когато оглави Съюза на фармацевтите. В качеството си на ръководител, тя е постоянен клиент на Народното събрание, здравното министерство и здравната каса, като по този начин е могла да пази още по-добре ползите на компаниите, в които работи.

През 2020 година като ръководител на БФС тя има пет трудови контракта - в БФС, като учител във Факултета по публично здраве на Медицинския университет - София и в Медицинския университет - Варна и в две компании - “Комак медикал” и “Кеваро груп”. Разбира се, договорите са прекъснати сега, в който става министър. Сербезова трансферира на различен и консултантската си компания, само че си остава учител.

Сега, като минисър на опазването на здравето, тя упорства държавна болница, чийто директен шеф е, да одобри на територията си още една от дъщерните компании, на компанията, за която е работила - “Комак медикал”.

Опитни мишки

“Комак медикал” е една от огромните български компании за клинични изпитвания на медикаменти върху хора. През 2020 година приходите й са над 28 млн. лева, а облагата от това - 1,3 млн. Отделно от това компанията има личен частен медицински център, в който прави тестванията и който съгласно последния доклад от 2015 година още тогава е имал доходи от близо 1 млн. лева годишно. В допълнение по времето на ГЕРБ " Комак " се настанява в две софийски лечебни заведения - " Св. Иван Рилски " и " Александровска ", с цел да употребява тяхната база и да прави опити с пациентите им. Влизането на територията на държавни лечебни заведения от частни компании става или с търг и конкурс, или с благословията на техния притежател - Министерството на здравеопазването.

Сега министър към момента е Сербезова принципал на държавните лечебни заведения, които са към 70 на брой и разписва техните огромни контракти с външни компании, които желаят да се настанят на територията им. Така болница “Александровска” в София ще подписа контракт с компания “Интернешънъл рисърч нетуърк”, чийто едноличен притежател е притежателят на " Комак ". Чрез него е планувано на територията на болничното заведение да бъде издигнат втори център за изпитвания на " Комак ", тъй като един към този момент има или да бъде отделена специфична постройка за Център за клинични изпитвания на компанията, като това по традиция става без какъвто и да било търг или конкурс и то на държавна земя в центъра на София. Лекарите и личният състав на болничното заведение ще бъдат длъжни да обезпечават участници в изпитванията като деликатно сортират наличните пациенти и се занимават с опитите, като не е планувано твърдо възнаграждение за тези отговорности на медицинските служащи.

Къде е спорът

През интервала, в който Сербезова е заемала длъжността изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите, тя е разрешавала годишно по най-малко 30-40 клинични изпитвания на медикаменти на “Комак”. При нейното ръководство опитите с хора на “Комак” съставляват приблизително 15% от всички клинични изследвания на медикаменти върху хора в България, След като напуща директорското място, тя съвсем незабавно стартира работа в " Комак ", което в този отрасъл се смята за доста мощен спор на ползи.

По принцип ИАЛ издава разрешенията за тях, а в България с такива изпитвания на хапчета се занимават най-малко 50 компании и съществува възможност някоя от тях да е била ощетена за сметка на обичаната компания на тогавашната директорка. В бранша настояват, че постовете и контактите на Сербезова след напускането й са й разрешавали с цялостна мощ да подкрепя активността на компанията, което е проблем за всички останали нейни съперници в бранша.

Става въпрос и за доста пари - тези компании заплащат на лечебните заведения, лекарите и някои от хората, които използват проектолекарства над 300 млн. лева всяка година, а в изпитванията вземат участие хиляди хора и стотици лекари и сестри.

Собственик на компанията, за която в бранша считат, че Сербезова е покровителствала, е доктор Милен Врабевски. Той е предприемач, филантроп, музикант, както и политически деятел. От основаването на партията на Бойко Борисов Врабевски е дежурен претендент за общински консултант в София, името му се спрягаше и за кандидат-президент на последните избори.

Врабевски поддържа от самото началото кмета на Варна Иван Портних, който го създаде в почетен жител на морската столица когато зае градоначалническия пост. Врабевски е и добър политически балансьор - той е в еднообразно положителни връзки и с Бойко Борисов, и с водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, а видно - и с министърката на смяната.

Встрани от благотворителната активност, комерсиалните привички на Врабевски са да предава толкоз замазани доклади, че Агенцията по вписванията непрестанно да отхвърля да ги вписва поради цялостна нечетливост. Вероятно, с цел да не се виждат парите, които влизат по линия на опитите с медикаменти.

Квалифицирана облага

Освен преподавателските контракти и този в “Комак” Сербезова стартира още една претовареност. Тя става квалифицирано лице в “Кеваро груп” на Костадинка Цветкова.

Фирмата на Цветкова е учредена през 2018 година, когато има 29 хиляди лева доходи и 9 хиляди лева облага. През 2020 година приходите й доближават 327 хиляди лева, като съвсем половината са чиста облага - 126 хиляди лева В регистъра на ИАЛ компанията има позволение за произвеждане на стерилни, нестерилни и биотехнологични лекарствени артикули, място на физически импорт, узаконяване на нестерилни лекарствени артикули и лекарствени артикули за клинични изпитвания.

В комерсиалния указател няма цялостна изясненост с какво се занимава “Кеваро груп”, само че собственичката й Цветкова заема една обществена служба - основала е и ръководи Българската асоциация на квалифицираните лица. Това са експерти, които освобождават всяка партида медикаменти от произвеждане, импорт и медикаменти за клинични изпитвания и подсигуряват с подписа си, че всичко с тази партида е наред. Затова те получават солидно възнаграждение.

Не е ясно дали Сербезова е способствала на тази компания за безпрепятственото освобождение на хапчета още от основаването й 2018 година, когато е шеф на ИАЛ, само че тя влиза във компанията при започване на 2020 година, малко преди да стане ръководител на БФС и остава в нея досега, в който е назначена за министър на опазването на здравето. Ясно е, че проверяващите институции би трябвало да се самосезират и извършат нужните инспекции.

Източници на информация:

Профилът на Сербезова в ЛинкИн където в биографията й написа че е работила в КеВаРо

Новина, че Комак медикъл се обитава в Александровска болница и прави имунизации на контролно-пропусквателен пункт с районен съд Македония

Информация за компания Кеваро Груп с шеф Костадинка Цветкова

Регистър на позволените клинични изпитвания 2022 година

Сербезова е министър на опазването на здравето от 13 декември 2021 година

Допълнителна информация:

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР