Здравният министър проф. Асена Себрезова ще настоява за по-бързи съдебни

...
Здравният министър проф. Асена Себрезова ще настоява за по-бързи съдебни
Коментари Харесай

Здравният министър ще настоява за по-бързи производства и ефективни присъди за насилие над медици

Здравният министър проф. Асена Себрезова ще упорства за по-бързи правосъдни производства и за ефикасни присъди в случаите на експанзия над медици. Това съобщи тя в своя позиция във връзка последния случай, при който близки на умрял пациент нахлуха в незабавния център в Самоков, изпочупиха го, а доктор и здравна сестра се барикадираха. Работещи в центъра показаха планове за овакантяване след случая. В понеделник Сербезова съобщи в своя позиция, че институциите би трябвало да покажат, че са на своето място и обезпечават правдивост за хората, избрали за собствен професионален път опазването на живота и здравето на всички нас.

Тя напомни, че Министерството на здравеопазването има настоящо съглашение с прокуратурата за бързо докладване на случаи за похищения против медицински експерти, чиновници на Спешна помощ или чиновници на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс категорично са планувани наказванията за посягане над медицински експерти. Но очевидно това не е задоволително, с цел да се постави завършек на саморазправата с медици, означи Сербезова.

" Неприемливо е, че тази експанзия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се оправим с нея. Острите позиции, с които всякога осъждаме сходно държание от дълго време не са задоволителни, те не стигат до тези, които протягат ръка или търсят разпра ", разяснява тя.

" Агресията над медици би трябвало неотложно да бъде прекратена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад порти, с цел да се бранят от набези. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са създали всичко по силите си, с цел да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци ", показва здравният министър.

" Под никаква форма не одобрявам за позволена експанзията и насилието. Те не вземат решение проблеми, а единствено основават такива. На това би трябвало да бъде комплициран край и ние като общество би трябвало да намерим трайно решение. Има държавни органи, които ревизират качеството, размера и навременното оказване на здравна помощ. Точно те би трябвало да бъдат сезирани при подозрение по какъв начин е лекуван наш непосредствен. Министерството на здравеопазването следи инспекциите да бъдат справедливи, като за това управителният екип на институцията се ангажира персонално ", добавя тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР