Здравният министър няма право да иска оставката на председателя на

...
Здравният министър няма право да иска оставката на председателя на
Коментари Харесай

Здравният министър няма право да иска оставката на шефа на НЗОК

Здравният министър няма право да желае оставката на ръководителя на Здравната каса съгласно законите на България. Това излиза наяве при информация в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), представена от Националната здравно осигурителна каса.

Според член 19, алинея 4 от Закона за здравното обезпечаване мандатът на шефа на Касата може да бъде преустановен предварително с решение на Народното събрание при избрани условия.

 Кирил Ананиев желае оставката на шефа на НЗОК Обновена
Кирил Ананиев желае оставката на шефа на НЗОК

Камен Плочев е заплашван да си подаде оставката, разкри депутатът Славчо Велков

Сред тези условия са:

- Влязла в действие присъда за съзнателно закононарушение от общ характер;

- Влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи по Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ);

- Системно нарушение на неговите отговорности, несъблюдение на решение на Надзорния съвет или осъществяване или допускане на осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наложителното здравно осигуряване;

- Обективна неспособност да извършва отговорностите си като Управител за период, по-дълъг от три месеца;

- Подаване на оставка;

- Смърт

Припомняме, рано сутринта в Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че е изискал оставката на шефа на Здравната каса Камен Плочев, тъй като Плочев изискал да има повече пари за опазване на здравето на българските жители. От думите на Ананиев стана ясно, че той е изискал среща и разпитал Плочев дали е разписвал писмо с искане за актуализиране на бюджета.

Като видял писмото на Камен Плочев (здравният министър) изпаднал в смут. Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов също били обезпокоени и не знаели какво да кажат , стана ясно от думите на Ананиев, стана ясно в петък сутринта.

" Писмото, провокирало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предварително освобождение на Управителя на НЗОК. Още повече, министърът на опазването на здравето няма пълномощия да желае оставка на Управител на здравната каса . Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК да се прави от Народното събрание. Целта е да се отстрани опцията да се оказва въздействие от страна на изпълнителната власт ", се споделя в писмото от Касата.

От Националната здравноосигурителна каса напомнят, че с голям брой писма от 2015 година и последното - от 02 февруари 2018 година, Касата е уведомявала неведнъж Министерството на здравеопазването за отговорностите на Българската страна за искове от държави-членки за възобновяване на разноски по реда на член 62 от Регламент (ЕО) № 987/2009 .

 Вдовица опровергава тълкования на документи и продължава борбата с Министерство на здравеопазването
Вдовица опровергава тълкования на документи и продължава борбата с Министерство на здравеопазването

Христина Хрисимова не приема интерпретациите на писмо от виенски експерт към днешна дата

" С писмо, изх.№ 04-04-42 от 02.02.2018 година проф. доктор Камен Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева за отговорностите на България , които НЗОК администира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на Европейски Съюз и които възлизат общо на 271 358 066,67 лева . От тях отговорностите към немските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лева . Неприключените отговорности, за които до края на 2018 година изтичат 18-месечните периоди за възнаграждение, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лева ", се споделя в претекстовете на Касата.

 Министерство на здравеопазването ревизира дали закъснение на документи е предизвикало гибелта на пациент
Министерство на здравеопазването ревизира дали закъснение на документи е предизвикало гибелта на пациент

От организация " Медицинския одит " ревизират работата на Фонда за лекуване в чужбина

От Българската Здравноосигурителна каса напомнят, че държавите-членки разполагат с 18-месечен период от приемане на исковете, с цел да възстановят разноските към осигурителните институции на другите държави-членки. То е за предоставено и предплатено заплатено от тях лекуване на непознати здравноосигурени лица в лечебните заведения на тяхна територия . След това стартират да текат лихви. Към 31 януари 2018 година просрочените отговорности на НЗОК към здравните фондове в другите страни членки възлизат на 133 571 232,07 лева . Това е съгласно член 67, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 987/2009.

Писмото, което е получил министър Ананиев на 02 февруари 2018 г ., е изпратено до всички парламентарни групи, тъй като шефът на НЗОК се избира от Народното събрание. Проф. доктор Камен Плочев е определен с гласовете на всички парламентарни групи, като " за " са дали своят вот 205 депутати и 1 " въздържал се ".

Целта на писмото е депутатите да бъдат осведомени с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение . Писмото няма темперамент на документите, с които се инициира нормативно откритата актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, изясняват от Касата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР