Здравният министър коментира класацията на “Джонс Хопкинс”В другите държави броят

...
Здравният министър коментира класацията на “Джонс Хопкинс”В другите държави броят
Коментари Харесай

Втори сме по смъртност заради броя тестове

Здравният министър разяснява класацията на “Джонс Хопкинс”
В другите страни броят проби е доста по-голям, изясни проф. Костадин Ангелов

Чакаме нови количества от Pfizer

България е преди всичко в Европа и второ в света по брой на умрелите от ковид, сочи проучване на университета “Джонс Хопкинс”. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов това се дължи на разликата в броя на тестванията, които се вършат у нас и в другите страни.

Данните на “Джонс Хопкинс” демонстрират % на умряли от публично записаните инфектирани с ковид от началото на пандемията. Според статистиката 9% от хората с ковид в Мексико умират, а второ място в света е България с 4%. От европейските страни ние оглавяваме печалната ранглиста. Когато се съпоставят умрелите на 100 000 население обаче, най-вече жертви от ковид е дала Чехия, а България е на пето място със сходна статистика с Италия и Съединени американски щати.

“Сравняваме България с страни, които имат доста повече проби, които са направени. Ако тестванията са съразмерно на другите страни, с които се съпоставяме, ние няма да бъдем на това място по смъртност”, сподели Ангелов, т. е. по този начин съотношението заразени-починали би било друго. Той бе на посещаване в Ямбол, където има рекорден брой пациенти с Коронавирус, в това число родилка, новородено и две бременни дами.

Министърът не отхвърли, че броят на тежките случаи пораства, само че акцентира, че здравната система се оправя. По думите му страната ни има подготвеност да получи един милион ваксини на Pfizer от спомагателните 10 милиона по линия на Европейска комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР