Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че проблемите в здравеопазването и

...
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че проблемите в здравеопазването и
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Проблемите в здравеопазването не ме касаят лично, те са генерирани над 20 години

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че проблемите в опазването на здравето и по-конкретно този с митингите на медицинските сестри не се отнасят персонално до него, а са генерирани повече от 20 години.

Това сподели той в отговор на въпрос по време на визитата си в Кърджали през днешния ден. През идната седмица здравният министър Ананиев ще ускори работата по обезпечаването на средствата за онкоболните деца. В понеделник той ще се срещне с шефовете на НЗОК, с цел да „ набележим стъпките, които би трябвало да извървим и нещата, които би трябвало да променим “. А на срещата с майките, също през идната седмица, ще предложи съответни решения.



Той разяснява, че казусът с дребната Мими пристигнал поради обстоятелството, че лекарството било свършило, а производителят не обезпечил нови количества на дистрибутора, което към този момент имал опция да изясни. „ Като че ли в този момент, когато започнахме да решаваме проблем по проблем в здравното министерство, взеха решение, че за 3 или за 6 месеца би трябвало да решим всичките въпроси едновременно. Правим всичко допустимо, приел съм го като една от предпочитаните политики да подхващаме политики, както по линията на НЗОК, по този начин и по линията на министерството на опазването на здравето – по този начин да бъде направено финансирането, че с всеки минал финансов интервал приходите в здравните заведения да нарастват и оттова да има опция приходите на личния състав да нарастват, и процентно да се подвигат заплатите “, съобщи министър Ананиев.

Казусът с медицинските сестри, работещи в детските градини и другите обществени заведения отвън системата на опазването на здравето, щял да бъде решен при разискванията на бюджета за идната година. Сутринта в Народното събрание пък въпросът за окрупняването и преструктурирането на лечебните заведения бил „ интерпретиран по най-некоректния метод “.

„ Не съм приказвал за закриване на лечебни заведения, ставаше въпрос, че сега имаме два доста огромни казуса с демографската рецесия, изключително в Северозападна България, където популацията понижава ужасно доста и те не могат да реализират доста действия, с които да обезпечат своето финансиране. От друга страна имаме проблем с медицинския личен състав “, уточни министърът.

Вече с екипа си бил стигнал до извода, че не би трябвало да се гледа област по област медицинските структури и действия, а фокусът да е на районно ниво. Според него е належащо да се направи преценка – кои отделения във всяка една от лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана са мощни, дават високо качество на лекуването и от които жителите имат потребност. Защото „ жителя в Монтана не го интересува дали ще го лекуват във Враца или Видин, него го интересува къде ще получи най-хубавата здравна помощ “. Когато министерството разпознава положителните отделения в трите лечебни заведения, тогава пациентите щели да избират най-хубавата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР