Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри

...
Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри
Коментари Харесай

Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри в Козлодуй, ще помага с мерки за увеличаване на заплатите

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри от общинската болница в Козлодуй.

Миналата седмица те оповестиха, че няма да подпишат новите си трудови контракти поради ниското заложено възнаграждение - 580 лв., и настояха казусът да бъде решен. 

Ананиев изясни, че средствата за лечебните заведения тази година ще бъдат увеличени с 2,5 млн. лв., като спомагателен запас ще получи и болничното заведение в Козлодуй. По думите му настрана от това прогнозата за тази година е увеличение на приходите на лечебното заведение от НЗОК с 16%. 

„ Това свидетелства, че ние предвиждаме възстановяване на финансовото положение и увеличение възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското опазването на здравето, в частност и на болничното заведение в Козлодуй ", безапелационен беше Ананиев.

Той уточни, че откакто екипът на Министерство на здравеопазването е изготвил механизма за финансово ръководство и надзор в лечебните заведения, същият е бил препоръчан и на общинските лечебни заведения. Към момента в регионалните лечебни заведения, където механизмът е прибавен, се следи понижаване на просрочените отговорности със приблизително 30%, което значи, че се работи по-ефективно и по-голям % от приходите остава за повишение на заплатите, сподели министърът.

Ананиев даде обещание да окаже експертна и методическа помощ на болничното заведение за правене на разбор, с цел да бъдат усъвършенствани разноските и спестените пари да се употребяват за увеличение на заплатите на личния състав. 

Управителят на лечебното заведение доктор Олга Николова уточни, че упованията ѝ са в случай че ограниченията, начертани на срещата проработят, възнагражденията на експертите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на актуалната година.

Постигнато е и единодушие да се инициира среща сред Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и шефа на болничното заведение за търсене на вид за в допълнение финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на района.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР