Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че правителството е намалило отпуснатите

...
Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че правителството е намалило отпуснатите
Коментари Харесай

Кирил Ананиев потвърди, че за заплати отпускат 6 млн. лева, а не 50 милиона

Здравният министър Кирил Ананиев удостовери, че държавното управление е понижило отпуснатите средства за нарастване на заплатите на медицинските сестри от 50 на 6 милиона лв.. За сметка на това обаче здравната каса е разблокирала 50 милиона лв. от запаса си за нарастване на цените на клиничните пътеки.

Той уточни, че за покачването на възнагражденията на медицинския личен състав и за болнична активност на всички лечебни заведения са обезпечени общо 86 млн. лв..

Тези уточнения за предоставения обществен запас на лечебните заведения с постановления на Министерския съвет за одобрение на спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването и посредством разблокиране на запас от бюджета на НЗОК, се наложи на Ананиев да направи след подадени групови оставки на медицински сестри и готвена стачка на 7 октомври.

" Следя деликатно следствието, което вършиме и в снощните вести, и в утринния блок. Оставам с усещането, че това следствие не преследва какви средства са обезпечени за нарастване на заплатите на експертите по здравни грижи, включително и на сестрите, а каква е бюджетната техника, бюджетният механизъм, по който се обезпечават тези средства. В продължение на няколко месеца, който и да ме е питал, постоянно съм казвал какъв е ресурсът за увеличение на заплатите на медицинските сестри и какъв е механизмът за тяхното обезпечаване ", съобщи министърът на опазването на здравето.

Ако бяха останали двете решения на Министерски съвет - 30 млн. и до 50 млн. лева, оптималният размер на сумата, която щеше да отиде за увеличение на заплатите на медицинските сестри, щеше да бъде до 80 млн. лева Няколко седмици и месеци към този момент изяснявам, че сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лева, от които 36 млн. лева се обезпечават през бюджета на Министерството на здравеопазването за действия отвън наложителното здравно обезпечаване - това са дейностите на лечебните заведения в отдалечени, високопланински, труднодостъпни региони, за белодробните лечебни заведения, психиатричните лечебни заведения и за незабавната помощ. За страдание обаче тези действия обгръщат 147 лечебни заведения. Идеята да се обезпечи ресурсът на всички лечебни заведения ни докара до решението останалата част, която би трябвало да осигурим, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК посредством нейния запас, защото Касата има контракт с всички 360 лечебни заведения. Целта беше да се обезпечи ресурсът за всички лечебни заведения ", разясни Ананиев.

" Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лева плюс 30 млн. лева Винаги се е говорело за 30 млн. лева плюс 50 млн. лева Достигайки лимита за финансиране на тези действия от бюджета на Министерство на здравеопазването ние видяхме, че ще станат доста лечебни заведения, които няма да могат да получат пари и по тази причина по този начин преценихме, и аз благодаря пред вас на сътрудниците от НЗОК, които още в самата среда на годината взеха решение да отблокират своя запас за непредвидими и неотложни разноски, с цел да можем да осъществим поетите задължения за заплатите не медицинските сестри ", сподели Ананиев.

Той посочи също, че от самото начало е разказвал каква е реализацията на задачата, която са си сложили, другото е чисто бюджетна процедура, която в никакъв случай не е смятал, че публицистите ще ги интересува. " Всичко това е обществен запас. Въпросът е той да се употребява, тъй че да стигне до всички структури на лечебните заведения за болнична помощ. Дали е от държавния бюджет или от касата - това са обществени средства. Те са спомагателни дадени за болнична помощ, тъй че отиват целево в лечебните заведения за болнична помощ и то най-вече за заплати на личния състав ", установи Ананиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР