Здравният министър Христо Хинков защити решението си за освобождаването на

...
Здравният министър Христо Хинков защити решението си за освобождаването на
Коментари Харесай

Хинков за освободения директор на „Пирогов“: Финансовата загуба на болницата е 31 408 000 лв.

Здравният министър Христо Хинков отбрани решението си за освобождението на шефа на „ Пирогов “. Всичко, което съм подхванал, е по отношение на откритите закони в страната, по отношение на отговорностите ми като министър и стоя зад моето решение, сподели той на брифинг в Министерския съвет. 

Към момента финансовата загуба на „ Пирогов “ – 31 млн. 408 хиляди лева, се е нараснала със 7 милиона, добави Хинков. 

Вчера от Министерството на здравеопазването оповестиха, че поради установени нарушавания и основано публично напрежение е отхвърлен шефът на незабавната болница Валентин Димитров.

Здравното министерство в профил шефа на болничното заведение, а ГЕРБ разгласи, че стопират да поддържат закони, импортирани от държавното управление

Хинков съобщи, че е докладвал на премиера Николай Денков „ за нарушаванията в „ Пирогов “.

„ Но решението за освобождението на шефа на болничното заведение си е мое, заповедта е подписана на 27 ноември от мен, само че не е влезнала в действие, тъй като към този миг не е била връчена “, сподели той.

Хинков съобщи, че документите на оферти от него нов изпълнителен шеф са импортирани в Търговския указател за регистриране едвам на 4 декември.

Процедурата по освобождението на шефа на „ Пирогов “ изтича едвам тогава, когато в Търговския указател е вписан новият изпълнителен шеф, изясни здравният министър. 

Според него е цялостна нелепост, че ГЕРБ желае да събори кабинета

Като министър на опазването на здравето, аз съм претрупан със задължението да нося отговорност за всички сдружения в патримониума на моето ведомство, посочи той.

Хинков означи, че когато получи отчет, в който са открити нарушавания, като министър е задължен да предприеме нужните дейности, тъй като в противоположен случай може да бъде упрекнат в занемареност.

Той уточни, че одитният отчет е възложен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които от своя страна са подхванали по-нататъшни дейности.

По думите му изпълнителният шеф на болничното заведение е материално отговорно лице на сдружението и като такова носи лична отговорност за всички подписани контракти и заплащания. Към момента финансовата загуба на „ Пирогов “ – 31 млн. 408 хиляди лева, се е нараснала със 7 милиона.

Хинков изясни, че все още размерът на личния капитал на сдружението е под размера на записания, което значи, че то е декапитализирано.

Здравното министерство в профил шефа на болничното заведение, а ГЕРБ разгласи, че стопират да поддържат закони, импортирани от държавното управление

На въпрос по какъв начин си изяснява разликата във финансовите доклади Хинков уточни, че към 30 септември 2023 година УМБАЛ „ Пирогов “ записва позитивен настоящ финансов резултат в размер на 898 хиляди лв., само че регистрира насъбрани загуби от минали години в размер на 31 хиляди 408 лева  По думите му за съпоставяне насъбраната загуба от минали години към 30 септември 2022 година е в размер на 24 млн. 370 хиляди лева, като за отчетния интервал за 2023 година, по отношение на този за 2022 година се следи негативна наклонност. 

Хинков уточни, че сдружението има подписан контракт с банка за заем и изплащанията не могат да бъдат регистрирани като финансова облага. 

Попитан дали може да бъде упрекнат в занемареност и във връзка с шефа на „ Майчин дом “ поради съществуването на различен одитен отчет, Хинков съобщи, че там нещата са по-различни от проблема „ Пирогов “. Всички наднормени вземания на шефа на „ Майчин дом “ са декларирани по законов ред и след всички инспекции, направени там, в това число и инспекция от Прокуратурата, не бяха открити престъпления, уточни министърът. 

„ Що се отнася до внушенията, че аз извършвам някаква политическа поръчка във връзка със кавги от предходни интервали, одитният отчет пристигна по-късно, и въз основата на този отчет, както и последните дейности с тези състезания, които провокираха публично неодобрение от страна на чиновници в „ Пирогов “, ме накараха да подхваща тази стъпка, разяснява той. 

Хинков акцентира, че е съветвал дейностите си освен с премиера, само че и с ръководителя на парламентарната здравна комисия.

Здравният министър напомни, че сега има обжалване на решението му за освобождението на шефа на „ Пирогов “. Когато съдът се произнесе, тогава ще има или няма да има промяна на шефа, съобщи той. Внушението, че аз съм взел това решение и съм го скрил от медиите не е правилно. Изразът „ наподобява не “, който беше представен доста пъти, в действителност е мое мнение, очакване, че наподобява шефът на „ Пирогов “ няма да бъде заменен заради огромна опозиция. Но това не е мое решение и аз правя това, което ми поверява законът. В момента съдът би трябвало да реши дали моето решение е правомерно или не, разяснява още Хинков. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР