Здравните власти в влязоха в спор с учени от Софийския

...
Здравните власти в влязоха в спор с учени от Софийския
Коментари Харесай

Чисто ли е морето?: МЗ оспорва резултатите от пробите на учените от СУ

Здравните управляващи в влязоха в спор с учени от Софийския университет и организацията „ Активни консуматори “ дали е чиста морската вода по Южното Черноморие. Вчера те оповестиха, че от 11 изследвани линии 7 са мръсни.

Министерството на здравеопазването не приема за правилни данните и твърди, че най-замърсени са водите на „ Попски плаж “ в Царево и на „ Южен плаж “ в Приморско, където се влива река Дяволска. От ведомството подчерта, че резултатите били публикувани две седмици по-късно, без да се дават протоколи на пробите, взети сред 31 юли и 2 август. Става ясно също по този начин, че в Бургаска област не е регистриран гърмеж от чревни инфекции.

Министърът на околната среда увери, че замърсяване от Украйна няма

На „ Попски плаж “ в Царево летовници съвсем не се срещат. „ Наистина е замърсен - водата и цялата линия са мръсни “, счита Елеонора Исаева.

Снимка: bTV

„ Питах се дали са отпадни води от канализацията – тези, които изтичат. И вие го виждате. И не можах да си отговоря “, разяснява тематиката и Мариана Гинева.

„ Този плаж не се употребява повече от 20 години “, твърди общественикът Стоян Чайков.

„ Ешерихия коли няма по какъв начин да пристигна от Украйна, замърсяването е локално и от в този момент “, разяснява шефът на „ Активни консуматори “

Според изследването, нечисти са още „ Централен плаж “ на Бургас и „ Южен плаж “ в Приморско.
„ Тук просто няма какво да се влее отнякъде, с цел да има някакво замърсяване “, изяснява Николай Иванов,  управител на „ Централен плаж “ в Бургас.

„ Тримесечната си щерка я окъпвам в морето всеки ден, не виждам никакви опасения “, твърди Жельо Костадинов, ст. Спасител на „ Централен плаж “ в Бургас.

На видеоклипове се виждат мишите трупове на плажната линия

Южният плаж на Приморско гъмжи от летовници, които се къпят даже в реката. Според Плумка Илиева (представител на концесионера на плаж „ Дяволска река “ и плаж „ Приморско-Юг “) няма изтичане на фекални води, тъй като цялата канализация е обвързвана и отпадните води минават през пречиствателната станция.

„ Тук е мръсна водата, тъй като хотелиерите си пускат вечерта отпадъците “, твърди обаче екскурзиантът Петко Костадинов.     

Според очевидците мръсна вода се е изляла в морето

„ РЗИ, екоинспекциите и локалните управляващи би трябвало да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани по този начин, че цяла година работят доста добре, само че като дойдат многото хора през юли и август, стартират да преливат “, изясни в предаването „ Тази заран “ Богомил Николов, изп. шеф на асоциация „ Активни консуматори “.

 Учените предлагат нечистите плажове да бъдат затворени, а източниците на отпадни води – отстранени.    
„ Няма никаква причина да бъде затворен плажът. Толкова чисто е морето - даже и преди години не е било толкоз чисто. Много от дълго време – още преди 8-10 години, всичките фекални води започнаха да са подават към пречиствателната станция “, изяснява Николай Николов от „ Туристическа камара “ – Приморско.
 Според сектора изследването е нелегитимно и ще докара до отлив на туристи. 

Навсякъде има червен байрак

„ Здравното ведомство изрично отхвърля обществено оповестените данни, с които се манипулира публичното мнение и посредством които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на жителите в разгара на туристическия сезон “, се споделя в документално мнение на Министерство на здравеопазването.

 Темата в пост разяснява и държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. „ Евтина сензация, която може да коства скъпо на страната ни! Ако вземете проби 1-2 дни след стихии и превалявания, в морето стремително навлизат огромни маси вода от реките. А в случай че вземете вода от някое застояло езерце, може да докажете и 400 пъти над нормата “, написа той в обществените мрежи.  

Проверка на РЗИ на един от плажовете край Бургас беше осъществена пред bTV

„ Пробите са взети както би трябвало. Изследванията са както би трябвало. Дори се пазят. Изследванията не престават в това няма подозрение “, изяснява и доктор Сергей Иванов, микробиолог от Софийския университет.

Здравните управляващи насочиха покана към откривателите за взаимни проби от морето, която те одобриха.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР