Здравните власти разясниха начина, по който и децата ще бъдат

...
Здравните власти разясниха начина, по който и децата ще бъдат
Коментари Харесай

В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу Covid-19 деца от 5 до 11 години

Здравните управляващи обясниха метода, по който и децата ще бъдат имунизирани против ковид. Дете ще може да бъде ваксинирано единствено с родителско единодушие. Възможност за имунизация ще има в множеството регионални градове, само че и в някои други обитаеми места.

Ваксината на „ Пфайзер “ за деца от 5 до 11 години към този момент е разпределена сред 69 пункта в страната.

Засега персоналните лекари няма да имат опция да имунизират, само че може да се позволен и изключения при избрани условия, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Ние сме гъвкави, стига да има персонален доктор, който споделя – аз имам 10, или 20, или 30 деца, няма никакъв проблем да получи ваксина от съответната РЗИ и да направи имунизациите. Стига да има в действителност търсене и интерес “

Списъкът с местата за имунизация е оповестен на страниците на Регионалните здравни инспекции, а имунизирането ще става след записване, с цел да се избегне изхвърлянето на препарат. Всеки флакон съдържа 10 дози.

„ Всяка област към този момент ги е определила, има ги като информация на уеб страниците на съответните районни здравни инспекции, тъй че родителите, които се интересуват да знаят къде, по кое време и по какъв начин да бъде направена имунизацията.

Ние предлагаме горещо на всички, които желаят, авансово да създадат спогодба по телефона за час, с цел да можем да групираме групи по 10 деца. “

Издаването на документ за имунизация ще става по този начин, както и при възрастните, посочи доктор Кремена Пармакова, специалист по Надзор на заразните заболявания.

„ Родител с детето посещава избрания краткотраен имунизационен пункт, прави се написания в разпоредба №15 обзор на детето, разпит за съществуване на противопоказания, за съществуване на болести, по-късно имунизацията се ползва и се отразява в регистъра за имунизации. “

Ваксинацията ще се прави при единодушие на един от родителите.

„ Щом съгласно нас родител е завел детето, той изявява своето ясно единодушие, че той желае детето му да бъде имунизирано с този артикул “, изясни доктор Пармакова.

След ваксина може да има леко неразположение, разясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

„ Най-често се следи болежка и зачервяване в мястото на използване на имунизацията, мускулни болки, главоболие, настинка. Не са разпознати спомагателни опасности. “

Ако има по-голям интерес към имунизацията ще се разкрият и още пунктове.

Засега са единствено в регионалните градове, както и в няколко по-малки - Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово и Кърджали.

„ Към момента множеството пунктове са фокусирани в регионалните градове. Но отново споделям – има ли искащи, то постоянно ще се откри място, където тези ваксини да бъдат сложени “, сподели доктор Пармакова.

Пълният документ се издава след втората доза, която се слага след 21 дни след първата.

Засега не се разисква бустерна доза при детските ваксини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР