Здравните власти обмислят различни варианти за провеждане на парламентарните избори

...
Здравните власти обмислят различни варианти за провеждане на парламентарните избори
Коментари Харесай

Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват

 Здравните управляващи обмислят разнообразни разновидности за осъществяване на парламентарните избори през март в пандемични условия. Изготвя се и протокол, който ще бъде обновен в придвижване. Това стана ясно по време на консултациите при президента. 

Едно от предложенията е за час-два да се отстранява карантината на хората, сложени в изолираност, с цел да гласоподават. За тях ще има построени и обособени секции, стана ясно от думите на доцент Ангел Кунчев.

" Има разновидности и за гласоподаване по описи на карантинираните лица. При всички случаи ще се намерят способи да упражнят правото си на глас ", съобщи доцент Кунчев.

Държавният глава обаче не удостовери датата 28 март за осъществяване на изборите. 

" Като президент за мен е извънредно значимо да се подсигурява както конституционното право на избор на българите в идните избори за Народно заседание, по този начин и да се подсигурява и тяхното здраве ", съобщи президентът. " Пандемията COVID-19 засегна всички публични процеси през миналата година. Това беше годината на лекарите и медицинските експерти, които освен поставиха големи грижи за запазването на здравето и живота на българите, само че и със своите експертни мнения и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински експерти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и би трябвало да се научим да живеем с ковид, в това число да организираме и организираме избори “, сподели президентът.

Радев напомни, че избори в изискванията на ковид се организираха в редица страни и добави, че можем да почерпим от техния опит. 

" Затова стартирам серия съвещания, с цел да чуем какви са вашите прогнози за развиването на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на имунизиране, какво придвижване очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни ограничения предвиждате освен за изборния ден, само че и за предизборната акция “, обърна се президентът към здравните управляващи. 

" Давате явен знак, че ползите на българските жители са над всичко и опитите да се прави политика в тази невиждана международна рецесия са нелепи ", отговори здравният министър. " Работим за датата 28 март, която вие импровизирано очертахте. Цялата страна и здравните управляващи се готвим да проведем изборите на тази дата ".

" Изработваме протокол за осъществяване на изборите в пандемична обстановка ", сподели още проф. Ангелов. Той изясни, че ще се мисли по какъв начин да гласоподават хората под карантина. По думите му е значимо и да се подсигурява сигурността на всички чиновници, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че обстановката се следи и в случай че би трябвало, протоколът ще се актуализира в придвижване.  

" В интерес на всички български жители е да осигурим провеждането на безопасни и почтени избори. Това няма да е по никакъв начин лесна задача. За да бъдем толкоз деликатни, има няколко аргументи ", сподели доцент Ангел Кунчев. И разясни, че едната причина е до каква степен ще запазим позитивната наклонност на спада на заболеваемостта.

" Изчакваме да забележим и въздействието на миналите празници, след които евентуално ще увеличи леко броя на инфектираните, макар че общото ми мнение е, че ограниченията като цяло се съблюдаваха ", съобщи доцент Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР