Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние само следим

...
Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние само следим
Коментари Харесай

Кацаров за високата смъртност от COVID-19: Здравните власти не лекуват, лекуват болниците |

„ Здравните управляващи не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние единствено следим за организацията. Всеки болен има достъп до здравна помощ. Още от лятото беше планувано всичко. Смъртността би трябвало да бъде оценена в елементи ", това сподели служебният здравен министър Стойчо Кацаров по Нова телевизия, в коментар за високата смъртност от ковид у нас.

Той посочи, че 90% от умрелите са над 60-годишна възраст и не са ваксинирани, по тази причина е призовал възрастните да се имунизират.

Кацаров акцентира, че държанието на партиите също е асъдействало за нежеланието на хората да се ваксинират, защото в предизборната акция се е злоупотребявало с тематиката.

По думите му България е съумяла да обърне епидемиологичната вълна, без да влиза в локдаун, до момента в който на доста места в Европа сега има цялостно затваряне. 

Той удостовери, че имунизацията би трябвало да остане доброволна.

Относно тестванията за учениците здравният министър съобщи, че за доставките им дава отговор МОН.

„ Това не зависи от Министерство на здравеопазването, а от просветителните управляващи. Според мен би трябвало да се обезпечат условия за всички, които желаят да учат присъствено, даже да става въпрос за няколко възпитаници. Нашето условие е да осигурим безвредна среда в учебните заведения. Всеки обезпечава тестванията за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на просветителните управляващи, тъй като си даваме сметка, че това се прави за първи път и е мъчно. Имахме най-хубавото предпочитание да помогнем, като закупим вместо тях проби ”, изясни доктор Стойчо Кацаров. По думите му има обезпечени проби за учениците доникъде на януари.

Закъснението на доставките той изясни с обстоятелството, че доставките нормално са от Китай и лишава време, до момента в който дойдат.

" Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица ”, припомни министърът на опазването на здравето.

Според него затихването на епидемиологичната вълна е резултат от въвеждането на зеления документ. Той акцентира, че този метод се ползва за пръв път у нас.

Кацаров отхвърли да разяснява версията, че идващият здравен министър ще е проф. Асена Сербезова, само че уточни, че ще ѝ бъде доста мъчно, тъй като отговорността за превъзмогването на пандемията ще падне напълно върху нея. Все отново, добави той, на нея ще ѝ бъде по-лесно, тъй като против мен бяха всички партии.

По думите му в Народното събрание би трябвало да се влиза със зелен документ. „ Така ще дадат образец на обществото, тъй че ги приканвам да гласоподават такова решение ”, заключи Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР