Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация

...
Здравните власти издадоха ново предупреждение за опасни нива на радиация
Коментари Харесай

Опасно! Радиация 50 пъти над нормата на красив български плаж, бременни и деца не бива да припарват там!

Здравните управляващи издадоха ново предизвестие за рискови равнища на радиация в залива Вромос край Черноморец – в обособени сектори до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа обаче не е неразрешен, рискът за използването му е отговорност на плажуващите. На български и на британски нова табела предизвестява, че пясъчната линия е рискова, написа bTV.

Боряна Радкова и фамилията ѝ имат апартамент в региона и постоянно идват на плажа за седмица-две. Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина " Росен ", е била с високо наличие на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива. " Разликата в наличието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната линия във връзка с този терен по отношение на останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е сред 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни детайли е доста дълго, то надвишава 90-100 години ", изясни Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Ефектът след дълготрайно лежане на пясъка не е непосреден, само че може да се прояви след години, предизвестяват здравните управляващи. При дребните деца има заплаха и от усвояване на пясък.  " Има канцерогенен резултат, както и води до генетични разновидности в половите кафези, от там надлежно в потомството, което е извънредно рисково за младежи и за бременни дами ", добави Цанова. 

Вергиния Цанова акцентира, че няма по какъв начин да се забрани потреблението на плажа. " Това е изборът на хората, ние просто би трябвало да ги предупредим ", означи тя. Плажът е без концесионер и е желан от фамилиите с деца. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР