Здравните работници в Европа са сравнително добре осведомени за резистентността

...
Здравните работници в Европа са сравнително добре осведомени за резистентността
Коментари Харесай

Здравните работници имат пропуски в знанията за резистентността към антибиотици

Здравните служащи в Европа са относително добре осведомени за устойчивостта към антибиотици, само че въпреки всичко има пропуски, настояват експерти в отчет, публикуван по отношение на днешния Европейски ден за осведоменост за антибиотиците, съобщи ДПА.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите е поръчал проучването в 30 европейски страни измежду съвсем 18 400 здравни служащи - лекари, медицински сестри, зъболекари и фармацевти. Почти всички - 97 %, вярно дали отговор, че антибиотиците не оказват помощ при простуда и грип. Това знаят и към половината от непрофесионалистите.

По-малко - 75 %, обаче са осведомени за връзката сред лекуването с антибиотици и нараствания риск от резистентна на антибиотици зараза.

Доктор разкри плюсовете и минусите на антибиотиците

"Здравните служащи са с съществена роля за оправянето с устойчивостта към антибиотиците. Трябва да се грижим познанията им за предотвратяването и появяването на тази опасност да са настоящи " - сподели Андреа Амън, шеф на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите в Швеция.

Европейският ден за осведоменост за антибиотиците се отбелязва от 2008 година в страните от Европейския съюз по самодейност на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и с поддръжката на Световната здравна организация, за да се увеличи информираността на обществеността за опасността за здравето на хората вследствие на увеличаващата се устойчивост към антибиотиците, както и за тяхната по-разумна приложимост.

Според Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите устойчивите на медикаменти бактерии лишават живота на 33 000 души годишно на Стария континент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР