Здравни инспектори алармират за проблем - повторно заболели от коронавирус

...
Здравни инспектори алармират за проблем - повторно заболели от коронавирус
Коментари Харесай

Повторно заразени с коронавирус не излизат в системата на здравните инспекции

Здравни инспектори сигнализират за проблем - наново болни от ковид не излизат в описите им, съобщи BTV.

От октомври до момента в област Перник да вземем за пример новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души. От здравната ревизия към този момент регистрират по какъв начин са се отразили празниците на разпространяването на болестта.

" Мога да направя едно съпоставяне, да речем, в границите на 3 седмици от 600 на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000 ", споделя доктор Росица Иванова , шеф на " Надзор на заразните заболявания " - Перник.

Оттам признават за минус в системата, който пречи всички заболели да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че наново инфектираните не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, с цел да подадат сами информация.

" Масово, дневно по 15-20 лица се подават и ги няма в листата и ние няма по какъв начин да ги знаем и по какъв начин да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при персоналния доктор за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене, изследване, разработване на документи ", изяснява Даниела Георгиева, основен контрольор " Надзор на заразните заболявания " - Перник.

Друг проблем за сформиране на епидемиологичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко положение, споделят от здравните инспекции.
 Срокът на карантината не може да се трансформира със задна дата, отсече РЗИ
Срокът на карантината не може да се трансформира със задна дата, отсече РЗИ

Обсъжда се при случаите, които се застъпват с новата заповед, да важи по-краткият срок
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР