Здравни експерти критикуват решениетоНовото правителство на Нова Зеландия планира да

...
Здравни експерти критикуват решениетоНовото правителство на Нова Зеландия планира да
Коментари Харесай

Нова Зеландия отменя забраната за тютюнопушене

Здравни специалисти подлагат на критика решението

Новото държавно управление на Нова Зеландия възнамерява да анулира водещата в света възбрана на тютюнопушенето, с цел да финансира понижаване на налозите.

Законодателството, въведено при предходното държавно управление, ръководено от Джасинда Ардърн, щеше да забрани продажбата на цигари през идната година на всеки, роден след 2008 година

Тютюнопушенето е водещата причина за предотвратими смъртни случаи в Нова Зеландия и политиката имаше за цел да спре младите генерации да възприемат този табиет, отбелязва Би Би Си.

Здравните специалисти остро разкритикуваха неочаквания поврат.

„ Ние сме ужасени и отвратени... това е необикновено ретроградна стъпка към водещи в света, безусловно отлични здравни ограничения “, сподели проф. Ричард Едуардс, откривател по контрола на тютюна и специалист по публично здраве в университета в Отаго.

„ Повечето здравни групи в Нова Зеландия са ужасени от това, което направи държавното управление, и ги приканват да се откажат “, сподели той пред организацията.

Законодателството беше признато предходната година. Мерките включват ограничение броя на търговците на дребно на тютюн и понижаване на равнището на никотин в цигарите.

Целта беше до 2025 година пушачите в Нова Зеландия да станат по-малко от 5%.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР