Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента

...
Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента
Коментари Харесай

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента от осигурителния доход

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 % от осигурителния приход. Това планува проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024-а година. Той ще бъде обсъден на съвещание на Надзорния съвет на Касата в петък, съобщи БНР. Във финансовата рамка са планувани разноски за над 8 милиарда и 160 милиона лв. или с над един милиард и 100 милиона повече по отношение на 2023-а година.

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни доходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лв., от които съвсем 4 милиарда и 900 милиона са доходи от здрави вноски и над 3 милиарда са прехвърляния за здравно обезпечаване.

В плановете е отразено покачването на минималната заплата на 933 лв. от 1-и януари следващата година. През 2024 година според писмо от Министерство на здравеопазването са планувани прехвърляния за над 173 милиона лв., които са за финансиране на разноските за ваксини, действия за здравно неосигурени лица и други. За лечебните заведения обичайно е очакван най-големият дял от средствата в здравноосигурителните заплащания – малко над 3 милиарда и 500 милиона лв..

За персоналните лекари са планувани над 560 милиона лв., за профилираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона, а за дентални действия – близо 329 милиона лв.. За медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели са планувани общо над два милиарда и 100 милиона лв.. В това число са заплащания за дейностите по разпределяне на медикаментите за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на Касата за 39 милиона лв., от които се дефинират до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни региони или са единствен реализатор за съответната активност от община, както и с денонощен режим на работа.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР