Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.

...
Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.
Коментари Харесай

Лекарският съюз заговори за плавно вдигане на здравната вноска до 12%

Здравната вноска да се подвига гладко, до момента в който доближи 12 %. Това предложи ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му българите са най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разноските в опазването на здравето са същите каквито са в останалите европейски страни.

" Дори сегашната вноска от 8% не е действителна поради групите жители, на които страната заплаща вноската и тя не е в цялостния ѝ размер ", напомни той и акцентира, че това било част от казуса, тъй като вноската не нараства, има доста освободени от нея, вкарват се и нови лечения и нови механизми за диагностика.

 След края на рецесията с ковид ще има смяна във финансирането на здравната система След края на рецесията с ковид ще има смяна във финансирането на здравната система

По думите му България е на последно място по равнище на здравна вноска и в случай че се увеличи, това би понижило претенциите, че се постанова доплащане при оказване на здравна помощ. Според Маджаров казусът е и че огромна част от доплащането, което вършат пациентите, е не за новаторски лечения, а за медикаментите за кръвно налягане, за диабет, за други хронични болести.

Темата за повишение на здравната вноска ще бъде разисквана с политиците, означи шефът на БЛС и уточни, че сега " заблуждаваме себе си ", че някой ни е обезпечил всичко.

" Когато имаме потребност от здравна помощ, виждаме, че не ни е обезпечена неотложната помощ, не е добра незабавната помощ, тъй като всички са там, в лечебните заведения всичко " коства ", а когато обясняваме, че всичко е гратис, не оказва помощ на никой ", разяснява още Маджаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР