Здравната система е прост аритметичен сбор от търговски субекти и

...
Здравната система е прост аритметичен сбор от търговски субекти и
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Болна е философията на структуриране на здравната ни система

Здравната система е елементарен аритметичен общ брой от търговски субекти и по тази причина има ред проблеми. Диспропорциите в системата са другият голям проблем, който води до липса на медицински служащи. Системата е болна във философията на нейното структуриране.
Това съобщи в предаването в " Лице в лице " по бТВ изпълнителният шеф на Здравноосигурителен фонд „ Доверие” и някогашен министър на опазването на здравето Мими Виткова. По думите й диспропорциите във възнагражденията би трябвало да се поправят, системата подтиква въртене на празни обороти, а от оборотът зависят приходите”,

След като медицински сестри пренощуваха под прозорците на властта, те получиха покана за среща с премиера Бойко Борисов. Заявиха, че не желаят пари, а смяна на цялата система. Дори сестрите показват непотребното приемане на пациенти в болница, с цел да си докарат пари, появсни Виткова.

„ Как да си разбираем това, че население, което е намаляло с два милиона души, а генерира хоспитализации два пъти повече спрямо един интервал, когато никой никому не е пречил да приема болните в лечебни заведения и са били по-малко приетите”, разяснява специалистът.

Скандалните ценоразписи за доплащане на услуг в лечебните заведения се оказва, че са налични от дълго време в министерството на опазването на здравето, сподели още Виткова. По думите й възможни са избор на доктор и на екип, избор на здравна сестра, санитар и стая. Всичко друго са неща, които лечебните заведения са си измислили, че би трябвало да се доплаща.

Анализ на здравни застрахователи сподели редица куриозни разкрития в здравната ни система. Едно от тях е доплащане в размер на 10% от минималната работна заплата, с цел да се подкрепи пациента за попълване на документите му при постъпване в болница. Други сходни са 7 лв. за премерване на кръвното или съвсем 900 лв. за " час операционна зала ", както и 600 лв. от семейство за адаптирането им към новородено.

Агенция „ Медицински контрол “, която ние сезираме за тези противозаконни заплащания, излиза със мнение, че не сме били поискали единодушие на пациентите за персоналните им данни. Когато те влизат на инспекция също не желаят единодушие на пациентите за достъп до данните им.

Според Виткова би трябвало да се остойностят клиничните пътеки и да покаже кое какъв брой коства. " Много застрахователи не се интересуват защо се взимат пари, само че когато ние кажем това не е законосъобразно, пациентът споделя, вие търсите мотив да откажете заплащане. Но в случай че страната каже това е незаконносъобразно, човек може да отиде законно да си потърси взетите пари от този, който ги е взел ", разясни още тя.

47% доплащат българските жители когато боледуват съгласно последния европейски отчет. Защо би трябвало някой извън да ни го каже. Това пречи на хората да имат достъп до опазване на здравето. Средно в Европа процентът е 20, а в развитите страни е под 15%.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР