Здравната система е подготвена логистично да посрещне новата Covid-вълна, но

...
Здравната система е подготвена логистично да посрещне новата Covid-вълна, но
Коментари Харесай

Властите се готвят да управляват Covid-кризата без да затварят бизнеси “с лека ръка“

Здравната система е готова логистично да посрещне новата Covid-вълна, само че незабавно би трябвало да се одобри актуализацията на бюджета от Народното събрание, с цел да може отговорът на рецесията да бъде гарантиран финансово. Визията на служебния кабинет е вълната да бъде посрещната с оптимално късно затваряне на бизнеси, за което ще се разчита и на виновното държание на хората. Това стана ясно в петък на работна среща на служебния кабинет при президента Румен Радев за подготовката за посрещането на новата вълна на ковид.

Президентът Румен Радев посочи, че днешната среща не е да се дефинира или дискутира локдаун и затваряне на бизнеса, държавни институции и учебни заведения, а да се осведомят българите по какъв начин държавното управление ръководи рецесията и какви са ограниченията, които ще бъдат подхванати.

Служебният министър председател Стефан Янев сподели, че за ръководството на здравната рецесия държавното управление разчита на специалистите в Министерство на здравеопазването и квалифицирания от тях проект за деяние. Той разяснява, че колкото и да е добър проектът, той би трябвало да е и еластичен. Янев прикани ограниченията във връзка с бизнеса да се уточняват деликатно и да не бъдат затваряни с лека ръка бизнеси, тъй като по-късно може и да не отворят .

Здравният министър Стойчо Кацаров сподели, че здравната система е готова и има обстоен проект за деяние при всички равнища на разпространяване на ковид. Проведени са и съвещания на спешните щабове по области, като във всяка от тях има нужната степен на подготвеност лечебните заведения да посрещат пациенти с Covid-19. Има нужната осигуреност и с медикаменти, увери Кацаров.

Той обаче прикани Народно събрание незабавно да одобри актуализацията на бюджета, защото системата остава без никакви финансови запаси за реакция на епидемията. “Спешно е нужна актуализация на бюджета, тъй като всички запаси за заплащане на първа линия са изчерпани изцяло. Ние променихме методиката за заплащане на тези действия, само че в случай че Народното събрание незабавно не одобри актуализация на бюджета, не можем да посрещаме възходящите потребности за посрещане на вълната “, сподели Кацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР