Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните

...
Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата около смъртните
Коментари Харесай

Здравната комисия не отчете увеличение на смъртните случаи на родилки

Здравната комисия в Народното събрание не разпръсна мъглата към смъртните случаи на родилки, потресли страната в последните месеци.

Най-младата родилка предходната година е на 13 години, а най-възрастната - на 50 години. Увеличава се броят на двойките с репродуктивни проблеми. Това сподели лекар Георги Михайлов от Българска социалистическа партия на съвещанието на здравната комисия, която изследва смъртните случаи на родилки.

Висок е и процентът на преждевременните раждания.

Професор Асен Николов, народен съветник по гинекология, изясни, че има такива случаи. Нямаме нарастване на майчината смъртност и на детската смъртност, регистрира той. През 2017 умрелите родилки са пет. Около 65 хиляди са ражданията.

За случая в Сливен той сподели, че по документи всичко до раждането дава отговор на положителната здравна процедура. Родилката е била в положително положение. След осем часа се утежнява. Не се откриват пропуски при дейностите на лекарите.

При плевенския случай на гибел на родилка казусът поражда по време на интубация. В гръбначния дирек имала дискова херния.

Заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков сподели, че една полемика за акушерството ще е потребна, с цел да се похвали Министерство на здравеопазването с триумфите си.

От БЛС също са ревизирали двата случая с умряли родилки. В Плевен най-вероятно казусът е анестезиологичен. Медиците са обезпокоени от наслагването на отрицателно мнение за лекарите в медиите.

Оказва се, че растежът на цезарово сечение се ползва по избор на майките, с цел да не се мъчат, както и тъй като докторите го предпочитали, с цел да пестят време. Родните генеколози ще убеждават майките да раждат естествено, още повече че анестезиолозите привикнали да ползват епидурална анестезия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР