Здравната каса затяга контрола в болниците. В отделенията по инвазивна

...
Здравната каса затяга контрола в болниците. В отделенията по инвазивна
Коментари Харесай

Видеонаблюдение ще следи за фиктивни пациенти и процедури

Здравната каса стяга контрола в лечебните заведения. В отделенията по инвазивна кардиология ще бъдат сложени камери, които да наблюдават за фиктивни пациенти и процедури.

Камерите ще бъдат поставяни на входовете на ангиографските зали, само че не и в самите операционни. Така че по време на самата процедура видеоконтрол няма да има. Ще се следи обаче дали в залата фактически влизат доктор и пациент, на който би трябвало да бъде осъществена намеса.

В момента с изключение на за повече сигурност, камери в лечебните заведения се употребяват и за образователни цели, предава Нова тв.

„ Ние във всяка зала имаме  камери, които предават в аудиторията на болничното заведение онлайн и се употребява за образование на специализанти ”, каза проф. Генчо Начев, шеф на УМБАЛ „ Света Катерина ”.  

Сега обаче здравната каса желае да има и камери, които да наблюдават за възможни злоупотреби.

„ Сега за първи път ще се изисква при инспекция от касата запис дневно, час, в който е направена процедурата ”, каза ръководителят на Българският лекарски съюз Иван Маджаров.

Едни от най-скъпо платените клинични пътеки са точно в региона на инвазивната кардиология.

„ Два са методите за източване на касата - единият е като се регистрира активност,която не е осъществена - камерите може и да свършат работа тук. Има и различен способ, при който се правят действия, които въобще не би трябвало да му се извършат. Камерите в това отношение няма да оказват помощ ”, смята проф. Начев.

Камерите ще бъдат за сметка на лечебните заведения, а пациентите ще бъдат известени, че има видеонаблюдение.

„ Никой няма да следи пациента в неловко или унизително състояние. Ще се гледа входа на залата, без оперативно поле  и мястото, където се съблича пациента и се вършат операции ”, обясни Генчо Начев.

А съгласно хората, които пазят правата на пациентите, камерите в операционната са за предпочитане пред тези на входа на залата.

„ По тези фрагменти няма да разберете  дали това е черният дроб на Иван, Драган или Петкан. Докато тук се желае снимане на лицето, никой човек няма да е склонен да бъде сниман в този миг ”, каза доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Има и още един проблем,който виждат специалистите.

„ Това е в нарушаване на главния принцип на събиране на персонални данни, няма потребност от такова нещо, с цел да се извърши ангиография. Дори и да приемем, че е допустимо, то няма по какъв начин да стане без единодушието на пациента. Това са допустимо най-чувствителните персонални данни ”, смята доктор Кацаров.

Лекарите са скептични, че въвеждането на видеонаблюдение ще даде резултати.

„ Смятам, че резултатът ще е слаб. По-голям резултат ще има в случай че се прави надзор на показанията за осъществяване на дадена процедура ”, казва проф. Начев.

Промяната е заложена в анекса към рамковия контракт за 2019-та.

Преди Коледа ще стане ясно дали камерите в инвазивните кардиологии ще бъдат наложителни./ Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР