Здравната каса вече ще може да си връща парите, платени

...
Здравната каса вече ще може да си връща парите, платени
Коментари Харесай

Предлагат причинителите на катастрофи да плащат лечението на пострадалите

Здравната каса към този момент ще може да си връща парите, платени за лекуването на потърпевши при произшествия, породени от пияни или дрогирани водачи, както и на жертви на умишлени престъпленя. Това плануват промени в Закона за здравното обезпечаване, препоръчани от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по правосъден път от виновниците за породените пострадвания, написа вестник " Сега " .

Такава опция съществува още от 1999 година, само че НЗОК не се е възползвала, тъй като касата е нямала информация кои тъкмо от пациентите, чието лекуване е платила, са били жертви на закононарушения или на произшествия, породени от пияни водачи.

В готвените законови промени ще се запише, че Министерство на вътрешните работи и органите на правосъдната власт ще " дават на НЗОК информацията, нужна за дейностите по възобновяване на сумите в едномесечен период ", а данните ще отиват в указател. Така касата ще знае за всеки влезнал в действие акт на КАТ за пили водачи, предизвикали злополука с потърпевши, и за всяка влезнала в действие присъда за съзнателно закононарушение, в което е потърпевш човек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР